Пијачне тезге празне због фискализације

Продавци на пијацама данас су одржали штрајк због фискализације испред Министаства финансија у Београду, а у томе су их подржали и новосадски трговци.
Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

На затвореним тезгама Футошке пијаце стајала су обавештења за продавце поводом протеста, која су насловљена “Борба за опстанак пијаца”, а њима се позива на солидарност, те су оне који нису били у могућности да оду у Београд замолили да своје тезге не отварају у знак подршке осталима.  Неколицина продаваца који касу већ користе своје тезге држали су отворене, као и произвођачи који продају своје производе, док су поједини, упркос томе што су већ у процесу фискализације, ипак одлучили да подрже препродавце.

– С једне стране их оправдавам, с друге не – рекла је једна од продавачица која већ годинма користи фискалну касу. – Нас инспекција контролише, а њих не. Из те перспективе гледано, они не плаћају порез и живе лагодно, купују непокретности јер имају чист профит.

Једна од суграђанки која је била на пијаци казала је да је знала за протест и да познаје продавце који не користе фискалну касу и који су од зараде купили и по неколико непокретности, међу којима су станови и викендице.


Из фискализације изузети пољопривредни произвођачи

Незадовољство продаваца изазвао је нови Закон о фискализацији који је на снагу ступио 1. јануара, са прелазним роком до 30. априла, односно, сви привредници, осим таксиста, адвоката и верских заједница, од 1. маја ће бити у обавези да имају електронску касу и да издају фискалне рачуне. Процесу фискализације не подлежу пољопривредни произвођачи.


Међу купцима и продавцима који су разговарали са екипом “Дневника”, а који су желели да остану анонимни, помињала се цифра и од по неколико милиона динара зараде које нико не опорезује, за неке на месечном, а за неке на годишњем нивоу. Ипак, поједини купци стали су на страну препродаваца, те су казали да фискализација није једини проблем који мучи продавце на пијацама и да прво треба решити цену закупа тезге.

Председник Удружења за заштиту потрошача “Просперитет” из Новог Сада Радомир Ћириловић рекао је за “Дневник” да су им се продавци на пијацама често обраћали због тезгарине, те да Удружење у том погледу стоји уз њих, али се, такође, сматра да на пијаци треба да се издају рачуни и да је ради спречавања сиве економије потребна фискализација.

– То је посебно важно да би на основу рачуна потрошач могао да оствари право на рекламацију и био заштићен више него сада јер тренутно нема основ за рекламацију – објаснио је Ћириловић. – Сматрам да сам процес фискализације није нешто што се нагло десило, а притом су препродавцима понуђене и субвенције. Пољопривредни произвођачи, они који продају своје производе, не морају имати фискалну касу, али препродавци имају ту обавезу.

Ћириловић је истакао и да препродавци купују производе на другим пијацама и местима, а да им при продаји на новосадским нико не ограничава цену, осим конкуренције, те да је у питању слободно тржиште.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести