Почели радови на плацу будуће фабрике чоколаде Бери Калебо

НОВИ САД: На градилишту будуће фабрике чоколаде фирме „Бери Калебо“ ових дана могу се видети грађевинске машине, а лаичком оку чини се да побијају шипове за будуће постројење које би требало да проради 2021. године.
b
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Укупна вредност инвестиције током пет година требало би да износи око 50 милиона евра, да упосли стотинак радника, док ће из фабрике водећег светског произвођача на тржиште региона бити испоручивано 50.000 тона висококвалитетних производа од какаоа и чоколаде.

Да подсетимо, након вишемесечних преговора, Нови Сад и Република средином прошле године уступили су више од два хектара земљишта, док је преостали део парцеле за фабрику на регионалном путу М-7 према Зрењанину откупљен од приватног власника. Инвеститор је дао гаранцију да неће продати земљиште до 2028. године, до које се обавезао и да не отпушта раднике.

По најавама званичника „Бери Калебоа“ у Србији, производи из новосадске фабрике биће намењени примарно балканским државама и оним насталим након распада СФРЈ, док би секундарно тржиште подразумевало Италију, Аустрију, Мађарску, Молдавију и Украјину.

Раније је истакнуто и да су положај Новог Сада у средишту тог региона, добра повезаност и квалификовани радници били и кључни разлози доласка „Бери Калебоа“.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Представници „Бери Калебоа“ раније су навели да ће фабрика увозити какао-ликер, какао-маслац и млеко у праху, док би шећер стизао из домаћих извора. Тада су изразили наду да ће, осим ангажовања локалних компанија, њихов долазак значити и развој млекарске индустрије.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести