После Брегзита британске фирме окренуће се Западном Балкану

БЕОГРАД: Председавајући Британско-српске трговинске коморе Дејвид Линдсмен изјавио је данас да ће се после Брегзита Уједињено Краљевство фокусирати на тржиште као што је Западни Балкан.
britanija, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Pavel Golovkin)

Он је на сесији "Пандемија, свет и Западни Балкан: поглед из Лондона" четвртог дана Београдског безбедносног форума, рекао да је британска влада посвећена сарадњи са балканским земљама, укључујући Србију.

"Мислим да ће Брегзит натерати британске компаније да потраже тржишта сличнија Западном Балкану, да обрате пажњу на земље које нису тако далеке", рекао је Лендсмен, ванредни професор Правно-пословне школе Кембриџа.

Он је рекао да постоји добра сарадња са Привредном комором Србије и српским компанијама којима помажу да постану оперативне у Уједињеном Краљевству.

Говорећи о економској кризи у доба пандемије корона вируса, Лендсмен каже да су најразвијеније земље потрошиле много средстава на компензацију губитака, али да ће последице пандемије нарочито тешко погодити високо задужене земље.

За земље које се налазе између, а у ту категорију он убраја земље Западног Балкана, то би могла бити шанса.

Питање је, међутим, како привући више страних компанија и различитих инвестиција.

"Србија је у извесној мери успешна, видећемо да ли овај тренд може да се настави у контексту који је промењен због пандемије", рекао је Лендсмен.

Што се тиче начина живота и рада у условима после пандемије, Лендсмен упозорава да се може очекивати радикална промена.

Ипак признаје да неке научене лекције попут рада на даљину, могу компаније да примењују и убудуће. У том смислу постоји могућност да Западна Европа и Западни Балкан "пређу на виши ниво".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести