Пословање НИС групе за девет месеци: Инвестирано 29 милијарди динара

Нафтна индустрија Србије је у првих девет месеци ове године наставила тренд увећања инвестиција у свој развој па је у периоду од јануара до септембра уложено укупно 29 милијарди динара.
nis gasprom
Фото: Ilustracija

Реч је о инвестицијама већим за шест одсто у поређењу с истим периодом прошле године, чиме НИС наставља да реализује стратегију свог развоја улажући у стратешке пројекте и модернизацију пословања, саопштено је из ове компаније. Највише је инвестирано у пројекте из области истраживања и производње нафте и гаса, као и у Дубоку прераду, кључни пројекат друге фазе модернизације Рафинерије нафте у Панчеву.

У поређењу с првих шест месеци ове године, НИС је у трећем кварталу унапредио финансијске резултате. У периоду јул-септембар нето добит износи 7,5 милијарди динара, што представља снажан раст овог показатеља у поређењу с првим полугодиштем, када је нето добит била 3,2 милијарде динара. Укупно остварена нето добит за првих девет месеци ове године износи 10,7 милијарди динара. Показатељ ЕБИТДА износи 31,2 милијарде динара.

НИС је, такође, наставио с вишегодишњом праксом исплате дивиденди акционарима у износу од 25 одсто прошлогодишње нето добити. На име дивиденде ове године је исплаћено 6,5 милијарди динара. У истом периоду, обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода износе 136,6 милијарди динара.

Када је реч о оперативним показатељима, производња нафте и гаса у првих девет месеци износила је 965 хиљада условних тона нафте и гаса. У истом периоду, прерађено је 2,3 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, док је укупан обим промета био 2,6 милиона тона. У девет месеци НИС је забележио раст обима малопродаје на домаћем тржишту од пет одсто у односу на исти период лане, као и раст обима продаје у иноактивама од 17 одсто у поређењу с истим периодом лане. У јулу је остварен рекордан обим производње битумена (56.435 тона) у последњих 10 година. 

- У години када обележавамо 10 година од доласка Гаспромњефта за већинског акционара, настављамо с инвестицијама у капиталне пројекте који ће обезбедити сигурну будућност наше компаније - рекао је генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев. - НИС послује на веома захтевном и конкурентном регионалном тржишту, али и у таквим условима, реализацијом наше стратегије развоја, остајемо поуздан партнер како нашим акционарима, тако и целокупној заједници у којој послујемо.         

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести