НИС: Плански капитални ремонт Рафинерије нафте Панчево

НОВИ САД: У првом кварталу ове године „Нафтна индустрија Србије” забележила је пад обима прераде нафте и полупроизвода од 24 одсто у односу на исти период лане, а како кажу у тој компанији, разлог за то је ремонт постројења Рафинерији нафте Панчево.
rafinerija pancevo tanjug
Фото: Tanjug

У НИС-у указују на то да је у складу са законским обавезама и опредељењем компаније за модернизацију, у марту и априлу у Рафинерији нафте Панчево на готово свим процесним постројењима урађен плански капитални ремонт, као и низ додатних послова на повезивању постојећих рафинеријских погона с новим постројењима „Дубоке прераде” која се граде. Из те компаније истичу да је изведени ремонт, за који утрошено око 2,4 милијарде динара, најобимнији до сада, а да је радове, у просеку, обављало око 1.400 извођача из земље и иностранства.

Повезивање старих постројења с постројењима „Дубоке прераде” припада пословима друге фазе модернизације панчевачке рафинерије, који ће обезбедити поуздан старт комплекса „Дубоке прераде”. Изградња постројења за дубоку прераду с технологијом одложеног коксовања је капитални пројекат друге фазе модернизације, вредан 300 милиона евра, указују у НИС-у, а то улагање позитивно ће утицати на будућу добит НИС-а.


Прошла година најбоља у последњој деценији

Прошле године су у области прераде, указују у НИС-у, постигнути најбољи резултати у последњој деценији. У наставку године, после ремонта и поновног покретања производње у Рафинерији нафте у Панчеву, НИС ће радити на унапређењу производних показатеља, истичу у тој компанији.


Наиме, након завршетка „Дубоке прераде”, у Рафинерији нафте Панчево производиће се веће количине најквалитетнијих горива, пре свега дизела. Осим тога, рад новог постројења значиће и почетак домаће производње кокса, производа који се сада увози. НИС ће производњом кокса у потпуности задовољити потребе домаћег тржишта, а део ће се и извозити, а то ће, уз стандардни извоз горива, допринети даљем расту прихода компаније.Уз то, дубина прераде у панчевачкој Рафинерији биће повећана на више од 99 одсто, што је у рангу најбољих светских рафинерија.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести