Предложени ембарго Европске уније винуо цену нафте на 108 долара за барел

ЛОНДОН: Цене нафте су скочиле за скоро 4,0 посто данас након што је Европска унија изнела план за постепено укидање увоза руске нафте.
nafta
Фото: pixabay.com

Европска нафта Брент за испоруку у јуну (фјучерс уговори) узлетела је за 3,76 долара или за 3,6 посто, на 108,73 долара по барелу на трговању до 13:53 часова по средњоевропском времену, док је америчка сирова нафта WTI поскупели за 3,93 долара, односно за 3,8 процената на 106,34 долара за барел, јавља Ројтерс.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изнела је раније данас у Европском парламенту предлог о ембаргу на увоз руске нафте, којим се предвиђа постепено окончање куповина тог руског енергента у року од шест месеци, као и престанак куповинр нафтних деривата из Русије до краја 2022.

Она је обећала да ће ЕК учинити све што је потребно да минимизира утицај ембарга на европске економије, наводи британска агенција.

"Руска нафта је сада ''лоша нафта''. Управо је почео енергетски рат ''добре нафте'' против ''лоше нафте''", каже главни аналитичар скандинавске банкарске групе СЕБ, Бјарне Шилдроп.

Инвеститори на нафтном тржишту такође ишчекују данас одлуку Федералних резерви САД-а о повећању кључне камате како би се сузбила распламсала инфлација, као и објаву званичних података Агенције за енергетске инфомације о стању америчких залиха нафте.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести