Премијер ставио вето на кинеску куповину фирме у Италији

РИМ: Италијански премијер Марио Драги ставио је вето на преузимање једне америчке фирме у Италији од стране мешовитог друштва које би формирали кинески партнер и хонгкошки огранак те америчке компаније, званично је објавило на берзи у Хонг Конгу одбијено кинеско предузеће.
italija
Фото: Tanjug/Freeimages.com/ilustracija

То је трећи пут по реду да је Драги искористио право вета откако је у фебруару дошао на чело владе, преноси Ројтерс.

Како се прецизира, фирма Џеђијанг Јингшенг Меканикал је саопштила да је Рим блокирао њен покушај оснивања заједничког предузећа са хонгконшким огранком америчке компаније Аплајд Материјалс (Applied Materials) ради куповине бизниса с опремом за сито штампу те америчке групе у Италији.

Рим је увео у своје законодавство право на коришћење вета, или такозвану "златну моћ" да спречи непожељна страна преузимања у индустријама које сматра стратешки важним за земљу, као што су банкарство, енергетика, телекомуникације, производња полупроводника и здравство.

За сада није познато зашто је влада ставила вето на куповину предузећа које се бави опремом за сито штампу у Италији.

Рим је до сада пет пута блокирао страна преузимања у Италији од увођења клаузуле о "златној моћи" 2012. године.

Четири од тих пет случајева односи се на кинеске понуде за аквизицијама, при чему је Драгијева влада за девет месеци то учинила три пута, док је влада његовог претходника Ђузепеа Контеа ставила вето на преузимања у два случаја 2020. године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести