Разбуктавање короне однеће европским банкама 800 милијарди евра

ЛОНДОН: Европским банкама у следеће три године прети до 800 милијарди евра губитака по кредитима и смањење прихода за 30 милијарди евра због последица кризе узроковане корона вирусом, према истраживању консултантске фирме “Оливер Вајнман”.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Према основном сценарију те фирме, којим се предвиђа спор економски опоравак и изостанак другог затварања економија у већини држава, процене говоре да ће се лоши кредити попети на 400 милијарди евра.

То је 2,5 пута виши ниво него пре три године.

С друге стране, према лошијем сценарију, који укључује озбиљне размере другог таласа пандемије, ове шифре би се удвостручиле, а удео лоших кредита европских банака би достигао 10 посто укупног кредитног портфеља.

"Иако није вероватно да ће пандемије донети врло тешке последице банкарском сектору, велики број банака наћи ће се у незавидном положају са врло слабим повратима", каже Кристијан Еделман, један од директора за анализе европског сектора финансијских услуга у "Оливер Вајману", пише Фајненшел Тајмс.

Додаје да ће то резултирати аверзијом банака према ризику када је кредитирање у питању.

У тексту се подсећа да су европске банке прошле кроз тежак период опоравка од прошле финансијске кризе 2008, и да су више од једне деценије имале слабашну профитабилности услед велике конкуренције на тржишту.

Европске банке су у просеку, како се напомиње, упола мање профитабилне од америчких.

Пет највећих банака из САД-а већ припремило 55 милијарди долара за потенцијалне губитке по кредитима током првог полугодишта ове године, преноси портал Пословни.хр.

Пандемија КОВИД-19 ће се негативно одразити и на приходе европских банака, првенствено због дугорочно изузетно ниских каматних стопа. Приходи би, након очекиваних губитака по кредитима, могли ове године да падну за 180 милијарди евра на 385 милијарди евра, чак и ако се друго затварање избегне.

Опоравак на прошлогодишњу се не очекује пре 2022. године, када ће приходи од 535 милијарди и даље бити за 30 милијарди евра нижи, процењују у "Оливер Вајману" .

Прогнозирају такође да ће се нето приход од камата идуће године спустити за осам посто у односу на лањски ниво, те да ће то посебно погодити банке које немају инвестиционо банкарство или управљање имовином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести