Регионални пословни форум у Новом Саду

Европски комесар Оливер Вархеји поручио је данас учествујући на Регионалном пословном форуму да ће доћи до значајног повећања гаранција ЕУ путем гаранцијског инструмента за Западни Балкан
 Regionalni poslovni forum u Novom Sadu  Foto: PKV
Фото: Регионални пословни форум у Новом Саду Фото: ПКВ

НОВИ САД: Европски комесар Оливер Вархеји поручио је данас да ће доћи до значајног повећања гаранција ЕУ путем гаранцијског инструмента за Западни Балкан, што ће директно помоћи компанијама у Србији.

"Гаранције ће се обезбеђивати преко локалних банака и повећаће расположивост доступних и одрживих финансија", казао је Вархеји у обраћању видео линком на 3. регионалном пословном форум, у онлајн формату, који је данас у Новом Саду организовала Привредна комора Војводине (ПКВ).

Вархеји је објаснио да ће се тиме умањити трошкови финансирања, допринеће расту пословања у Србији, пружаће подршку стартуп компанијама и помагати иновативним компанијама да се развијају.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, који се из сале ПКВ осталим учесницима онлајн Форума обратио преко видео везе, говорећи о важности одржавања Регионалног пословног форума, поготово у време корона вируса, осврнуо се и на то што је изостала помоћ ЕУ током пандемије.

Фото: Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор Фото: ПКВ

"Очеквиали смо, ако ништа друго, бар једну значајнију моралну помоћ ЕУ, која је, нажалост, изостала. Смем да дозволим себи тај луксуз и кажем да је тај однос ЕУ према Србији био апсолутно нефер. Ако ништа друго, могло се отворити једно или два поглавља, да се једноставно пружи нека врста моралне подршке, али је она, нажалост, изостала", поручио је Пастор.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић каже да овим форумом праве амбијент који "мора да да резултат" и да се ти резултати већ виде по спољнотрговинском пословању.

"Аутономна покрајина Војводина имала је за осам месеци укупан промет од око девет милијарди евра, што је свега пет одсто мање у односу на прошлу годину. Извоз је на нивоу 4,3 до 4,5 милијарде евра, што је свега три одсто у односу на последњи пресек", рекао је Вучуревић.

Фото: Регионални пословни форум у Новом Саду Фото: ПКВ

Он каже да очекује да ће до краја године вредност извоза из Војводине бити на прошлогодишњем нивоу.

За онлине форум пријављено је 210 компанија из 28 земаља, са три континента.

Биће организовано више од 200 онлајн састанака, најавио је потпредседник Скупштине Војводине и потпредседник Скупштине европских регија (АЕР) Дамир Зобеница.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести