Ројтерс: Очекује се раст кинеске привреде до краја 2020.

ПЕКИНГ: У Кини се очекује континуирани опоравак привреде до краја године, под утицајем подстицајних мера уведених због санирања штета које је нанела пандемија коронавируса, показало је истраживање Ројтерса.
kina prodaja
Фото: Tanjug (AP Photo/Andy Wong)

Раст кинеске привреде био би бржи да не постоји притисак слабе светске потражње и раста напетости између Вашингтона и Пекинга, наводи се у анкети британске агенције.

Очекује се да ће друго по величини светско тржиште у 2020. години порасти за 2,2 одсто, оценила је половина испитаних аналитичара у Ројтерсовом истраживању, док је према ранијим проценама из априла тај раст био процењен на 1,8 процената.

Ројтерс наводи да би и пораст од 2,2 одсто био најсалбији резултат од 1976. - последње године "Културне револуције".

Кинеска привреда порасла је за 3,2 одсто у другом тромесечју 2020. у односу на исти период 2019, после рекордног пада за 6,8 процената у прва три месеца ове године.

Узрок је избијање епидемије коронавируса и строге мере затварања које су паралисале велики део земље.Аналитичари упозоравају да се опоравак увелико ослања на државне подстицаје, док потрошња остаје слаба.

Национални расположиви доходак по становнику у првој половини године је ослабио за 1,3 процента, показали су званични подаци, пренео је Ројтерс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести