Руф: Повећање плата за јавни сектор седам одсто

БЕОГРАД:  Влада Србије и Међународни монетарни фонд (ММФ) разговарали су данас да укупно повећање плата у јавном сектору буде око седам одсто, изјавио је шеф Мисије ММФ Џејмс Руф.
Šef delegacije MMF, Džejms Ruf Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Гостујући на РТС Руф је рекао да ће Влада у наредних неколико недеља саопштити колико ће проценат повећања бити по секторима, а то повећање, каже, иде паралелно са растом БДП.

"Систем нових зарада који Влада предлаже, са могућношћу да се уравнотеже плате у јавном сектору на један бољи начин, тако они који заслужују више плате - просветни радници, лекари, медицинске сестре ће добити веће повећаје и надам се да ће те реформе проћи", рекао је Руф.

Говорећи о пензијама, он је истакао да ће након четири године пензије бити "одмрзнуте", као и да ће се равномерно повећавати.Према његовим речима, са Владом је разговарано и да од 2019. буду донети нови прописи индексирања пензија, којима би повећање пензија било засновано на правима.

Иако је Србија економски доста напредовала и што је њеним резултатима ММФ задовољан, Руф је констатовао да увек постоје области које би требало да се развијају брже, те похвалио добру приватизацију РТБ Бора и ПКБ-а, али замерио што се касни са приватизцијом Петрохемије.

"Све укупно гледано, програм реформи иде како треба", указао је Руф и додао да раст привреде у Србији може брже да расте, али то зависи од решавања проблема у њеном пословном окружењу, као што су боља пореска управа, правосуђе и државан управа.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести