ШАНСА ЗА КРАГУЈЕВАЦ Фијат спрема десет модела на струју

ТОРИНО: После дужег времена "Фијат" је повукао стратешки потез, који ће се одразити и на фабрику у Крагујевцу.
EPA/ALESSANDRO DI MARCO/Fijat
Фото: EPA/ALESSANDRO DI MARCO/Fijat

Групација "Фијат Крајслер аутомобили" изградиће следеће године комплекс за монтажу батерија вредан 50 милиона евра у Торину.

То ће омогућити електрификацију 13 нових модела и вратити "Фијат" на светску сцену. Каква је шанса за модификацију нашег модела "500 Л"?

"Фијат" се на овај потез одлучио јер производњом електричних возила, у будућности избегава милионске казне по пооштреним европским прописама о емисији издувних гасова. Пет милијарди евра тренутно је највећа инвестиција у Италији у нове технлогије, наводи РТС.

"Планирамо увођење 13 нових или освежених модела од којих ће 10 бити искључиво на струју. Први се очекује 'фиат 500' чија производња почиње у другом кварталу 2020. Планирамо доста и хибридних, али и плагин хибридних возила", каже Пјеро Голијери из "Фијата".

Ове технолошке измене ће свакако утицати и на избор новог модела или модификацију већ постојећег који се производи у Крагујевцу, кажу аналитичари.

"Мислимо да је будућност у електрици и у хибридиним верзијама, нарочито у плагин хибридима који могу преко дана да иду на струју у граду, а када треба ту су СУС мотори за дужа путовања", каже Голијери.

Производња плагин хибридних џипова се очекује у Детроиту, а назначено је да ће се производити и потпуно електрични џипови.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести