Савић: Србија засад добро стоји, то неће моћи дуго да траје

БЕОГРАД: Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић изјавио је данас да би евентуални банкроти немачких компанија имали озбиљне последице по српску економију, јер је Немачка наш највећи спољнотрговински партнер и инвеститор.
savic
Фото: Youtube Printscreen

"Две трећине наше спољнотрговинске размене се одвија са земљама ЕУ, а Немачка ту предњачи. И друго, ми имамо велики број немачких фабрика које у Србији запошљавају велики број радника. То је нешто што је обезбеђивало динамизам српске економије, посебно је било важно у време епидемије и сада у време економске кризе у којој се налазимо", рекао је Савић гостујући на Телевизији К1.

Нагласио је да је са више од 90 одсто наших фабрика проблем што немају финални производ с којим иду саме на тржиште, већ производе за познатог купца, а то су немачке компаније које су направиле филијале у Србији и производе за Немачку.

"Ако немачке фабрике добро функционишу, функционисаће и српске. Ако немачке фабрике не функционишу како се очекује, проблеме ће имати и српске компаније", рекао је Савић и подсетио да уз све то има много наших радника који раде у самој Немачкој.

Савић је рекао да је сада сукоб у Украјини додатно закомпликовао ствари, јер за разлику од кризе из 2008. године када су највеће светске економије биле јединствене, сада су "сви на различитим странама и свако гледа себе".

Он је нагласио да му није јасно о чему је мислила Европа, а нарочито Немачка када је уводила санкције Русији.

"Немци су развијали своју индустрију на јефтиним руским сировинама и енергентима. То се сада измакло. Санкције које је Немачка увела Русији су фаталне за Немачку", оценио је Савић.

Савић је рекао да се због кризе може очекивати све више банкрота и смањивања делатности великих компанија у свету, што је нормално у тржишној привреди.

"Оно што је проблем код банкрота је то што је та компанија у вези са многим другим компанијама, те у пропаст повуче и њих. То је тај цунами који прети и западним и немачким компанијама. Тога ће током зиме бити све више", прогнозира Савић.

Он је истакао да ће ову кризу преживети САД и Русија, док ће највећа жртва бити ЕУ, која више неће бити центар цивилизације.

Оценио је да Србија засад зачуђујуће добро стоји, али да наша влада не делује превентивно и да ће то да нас кошта.

"На моје пријатно изненађење Србија се са свим проблемима прилично добро бори, али питање је докле и колико можемо да издржимо. Фондови се тање. Задужујемо се. Нисмо ни вратили претходне кредите", рекао је Савић.

Упозорио је да је време јефтиног новца који је подстакао развој у свету прошло.

Он је рекао да је минималац у Србији порастао 12 одсто, али да су производи неопходни за живот поскупели изнад 20 одсто.

"Они који примају минималац не иду на море, не купују аутомобил ни стан. Њих то не интересује. Интересује их само да преживе, а да ли је то могуће? Нико не мора да мери инфлацију, сви видимо колико су цене порасле. И то је све прикривена инфлација, јер су нам још увек цене неких производа ограничене", истакао је Савић.

Подсетио је да су цене гаса и струје органичене, али да ће нам се то вратити на други начин.

"То што ми сада имамо цену струје од 45 евра по мегават сату, то само тренутно гаси пожар, јер струју увозимо по цени од 450 евра по мегават сату. Ко ће то да плати? Нема алхемије у економији, ако не платиш сад - платићеш кроз инфлацију или кроз наредне године", рекао је Савић.

Оценио је да то што сада живимо неочекивано добро неће моћи дуго да траје.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести