СЕРВИС ЗА ГАСТАРБАЈТЕРЕ Млади Београђанин развио уносан БИЗНИС, посла колико хоћеш, а ево шта КЛИЈЕНТИ најчешће траже (ФОТО, ВИДЕО)

Опште је познато да је наша економија после 2000. у први план ставила развој услужних делатности, но оно што је у овој причи посебно занимљиво јесте да је млади Београђанин, студент Грађевинарства, Михаило Миловић (22) успео да са својим сервисом уради нешто стварно генијално- да своју услугу наплаћује преко границе, а да притом не мрда из земље.
g
Фото: Printscreen/Instagram (gastarbeiterservice)

И још му клијенти бескрајно захвални, јер им је решио проблем, који сами тешко да би успели да реше.

Како је недавно рекао за Курир, један баналан разговор с другом који живи и ради у Франкфурту био је довољан да му се упали лампица. Наиме, прича да овом гастарбајтеру нема ко да одведе баку која живи у Србији да обиђе гробље једном месечно, овом младом Београђанину дало је идеју да покрене бизнис и оснује сервис за гастарбајтере.

У овај посао кренуо је са другом Николом Здравковићев (22), такође из Београда. Тако су пре пре годину и по дана основали "Гастарбајтер" сервис!

 

Имају, испричао је Марко за Курир, пуне руке посла, а нуде широк спектар услуга гастарбајтерима, односно нашим људима који живе и раде у иностранству, па чак воде и њихове баке на пијацу, а ту су и да односе поклоне изненађења.

Како се може видети на сајту сервиса, услуге које нуде су - обилазак старијих особа (организовање здравствене неге, облачење, купање, дружење, плаћање рачуна...), затим чишћење кућа, базена, дворишта и генерално одржавање некретнина које гастарбајтери имају у Србији, као и низ административних послова. Осим тога, нуде и "изненађења за ближње", као што су куповина поклона и паковање, писање честитки, достава на адресу, али и слање пакета.

Имали су, кажу, и неких чудних захтева, када их је, рецимо, звала жена да јој пронађу број мобилног телефона једне особе из Србије.

- Идеја се створила у јулу прошле године, када сам седео с другом из Франкфурта који овде има доста некретнина, аутомобила, стару тетку... Увек има неких обавеза овде. Приметио сам колико има проблема да заврши неке ствари. Причали смо о неким баналним стварима, рецимо да његову бабу неко одведе на гробље једном месечно. Кроз разговор и размишљање дошао сам на идеју да оснујем овакав сервис - испричао је за Курир млади Михаило.

- Посећујемо старије особе, идемо у куповину за њих, водимо их на пијацу. Косимо дворишта кад је сезона. Приметили смо и да људи често имају проблем са административним процесима, да л' то било наследство, плаћање пореза, неки чак имају проблем и с поштом из сандучића, ми вршимо и ту услугу. Уместо њих обављамо неке административне обавезе, имали смо и доста клијената којима смо извадили папире за склапање бракова и за разводе, као и потврде да нису осуђивани, нострификацију диплома - испричао је Михаило.

Примећује и да се наши људи знатно више враћају у Србију него раније, као и да пре повратка контактирају с њима да им помогну око чишћења и селидбе.

На њиховом сајту цене пакета услуга крећу се од 20 па до 155 евра.


Емоције набујају када се шаљу поклони

- Људима је јако интересантна и достава поклона коју вршимо. Јако су емотивни када су поклони у питању и обично нам траже да им снимимо људе када носимо поклон, приметили смо да та раздаљина, колико год може да буде велика, не умањује љубав. Недавно је један момак из Чикага замолио да пошаљемо поклон за свадбу његове сестре, он 11 година није био овде, а није могао да дође ни на венчање и то је било јако емотивно - наводи Михаило.

Имали су, кажу, и неких чудних захтева, када их је, рецимо, звала жена да јој пронађу број мобилног телефона једне особе из Србије.


- Нудимо различите пакете услуга, некада неко тражи више услуга, неко само једну, па у односу на то и формирамо цену. Поједини наши корисници сматрају да смо исувише јефтини - каже Михаило.

Дневник/Курир

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести