Србија убрзава раст, земље Централне и Источне Европе успоравају

БЕЧ: Иако су економије земаља Централне и Источне Европе одржавале, према Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), солидан темпо раста у трећем кварталу, изгледи су нестабилни, сматрају аналитичари Ерсте банке.
e
Фото: Youtube Printscreen

Стагнација глобалне трговине оставља траг на економије у Централној и Источној Европи, па ће просечан раст у овом региону успорити на 3,2 одсто следеће године са 3,7 процената у 2019, према анализи Ерсте банке, извештава портал Индикатор.ба. Раст Србије би требало да убрза на 4,0 процента, прогнозира Ерсте банка.

"Чини се да су мале отворене економије попут Чешке, Мађарске и Словачке посебно изложене спољним утицајима. У случају Словачке, разочаравајући нето извоз у трећем кварталу већ је смањио динамику БДП-а", наводи се у извештају.

Како се додаје, изгледа да је Словачка највише изложена слабости немачке производње, будући да њена индустријска производња опада у последњих пола године.

"Стога не би требало да изненади да очекивана динамика раста 2020. године од 2,0 посто у Словачкој буде најнижа у региону, процењује Ерсте банка.

Мађарска је с друге стране спектра.

"Посебно јака производња нових модела аутомобила огледа се у непрекидном солидном расту индустрије. Међутим, чини се да је петопроцентна динамика раста која је забележена у 2019. години неодржива, те сматрамо да мађарска економија успорава према 3,5 одсто".

Сличан темпо раста требало би, према анализи, да забележе Пољска и Румунија, док би Хрватска, Чешка и Словенија требало да се помире са растом од 2,5 посто.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести