Табаковић: БДП премашио преткризни ниво већ у првом кварталу

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић информисала је данас учеснике 91. Годишње скупштине Банке за међународна поравнања (БИС) да је бруто домаћи производ Србије већ у првом кварталу 2021. премашио претктризни ниво.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

„Све што смо радили и урадили у претходним годинама, од постигнуте и очуване ценовне стабилности и релативне стабилности девизног курса, усидрених инфлационих очекивања и јаког финансијског система до највиших девизних резерви, говори у прилог нашем истрајавању на стабилности и јачању земље", рекла је Табаковић на Скупштини БИС-а одржаној у дигиталном формату другу годину заредом.

Гувернер је навела да је такво превентивно деловање омогућило Србији да се са економским ефектима пандемије бори са знатно боље стартне позиције, саопштено је из НБС

Истакла је да је централна бнака од почетка пандемије међу првима реаговала како би подржала грађане, привреду и државу да финансијски лакше преброде кризу, чиме је обезбедила и несметано функционисање свих финансијских токова.

"Били смо и међу првим регулаторима у региону и Европи који су увели мораторијум на отплату обавеза, а учешће проблематичних кредита у укупним кредитима додатно смо смањили, на 3,7 посто", додала је Табаковић на скупу, на којем су учествовали и гувернери других централних банака које су чланице-акционари ове најстарије међународне финансијске институције.

Нагласила је да ј НБС, упркос кризи, водила рачуна да креиране механизме одбране чува, што се види и по бруто девизним резервама, које су, како је рекла, на крају маја биле за око 780 милиона евра више него на крају 2019. године.

"Све заједно омогућило је да Србија већ у првом тромесечју ове године премаши преткризни ниво бруто домаћег производа, уз повољне услове финансирања и очувану стабилност на свим сегментима финансијског тржишта", закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Генерални директор БИС-а Агустин Карстенс представио је Годишњи извештај БИС-а за финансијску 2020/2021. годину и резултате који су остварени у пословању те институције.

Констатовано је да је светска криза изазвана пандемијом подсетила на значај стабилности и међународне сарадње, због чега је година која је иза нас била година интензивне сарадње БИС-а с централним банкама и регулаторима.

Закључено је да је иницијални одговор централних банака био усмерен на ублажавање стреса у финансијском сектору и обезбеђење несметаног протока кредита приватном нефинансијском сектору, као и да су централне банке широм света на снажан и иновативан начин одговориле с циљем ефикасног управљања кризом.

Разматран је напредак у реализацији Стратегије за иновације до 2025. уз задржан фокус на инвестирања у технологију следеће генерације како би се изградило дигитално радно окружење које је отпорно и спремно на будуће изазове.

Табаковић је тим поводом подсетила да је НБС пре више од две и по године грађанима омогућила један од најсавременијих начина плаћања - ИПС НБС систем. "Средином другог тромесечја 2021. оборен је рекорд у дневном броју плаћања реализованих у ИПС НБС систему, када је остварено више од 206,5 хиљада плаћања. Порастао је и број корисника електронског и мобилног банкарства у првом тромесечју 2021. у односу на исти период прошле године - за 28,95 посто је већи број корисника мобилног банкарства и за 14,45 посто већи број корисника електронског банкарства”, рекла је Табаковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести