Табаковић: Смањено учешће проблематичних кредита

БЕОГРАД: Гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић изјавила је данас да последњи подаци показују да је ниво проблематичних кредита смањен и да износи 7,8 процената.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Табаковић је на скупштинском Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава рекла да је то податак из 30. јуна 2018. године, а да се крајем јула очекује још бољи резултати.

"Тиме је Србија остварила одличан резултат на плану решавања тог наслеђеног проблема што су препознале све финансијске институције које нас оцењују и тиме је отворен простор за ново кредитирање", рекла је Табаковић.

Она је истакла да је успешно окончан аранжман са Међународним фондом (ММФ), а НБС је, каже, успешно наставила сарадњу са Европском централном банком, Европском комисијом и осталим међународним институцијама.

Према њеним речима, Народна банка Србије је показала да располаже инструментима и знањем да се очува финансијска и ценовна стабилност на трајно одрживим основама.

Табаковић је навела да су каматне стопе на динарске кредите ниже и да грађани и привреда данас лакше долазе до кредита.

Скупштински одбор за финансије данас, између осталог, разматра годишњи извештај о монетарној политици за 2017. годину, као и о пословању и резултатима НБС за 2017. годину.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести