„Тиса аутомотив” ће у Кикинди упослити 1.000 радника

КИКИНДА: Мађарска компанија „Тиса аутомотив”, која успешно послује у Сенти и Бечеју, почетком августа отвориће нови погон у Кикинди, у старом објекту компаније „Јафа–Банини”, који је узела у закуп на годину.
k
Фото: Potpisivanje ugovora za otvaranje nove fabrike u Kikindi/kikinda.org.rs

Директори црвеначке компаније „Јафа” Бојан Кнежевић и „Тиса аутомотива” Акош Барна, у присуству градоначленика Кикинде Павла Маркова, потписали су уговор о закупу старог погона компаније „Банини” у Улици Николе Тесле. Парафирањем документа створени су услови за отварање 320 радних места у Кикинди.

По речима градоначелника Маркова, отварање погона представља значајан догађај за Кикинду, а услови пословања у граду перманентно се побољшавају.

Тренутно имамо око 3.100 незапослених, што је суштински упола мање у односу на бројку која је била када смо преузели вођење града, рекао је Марков.

Како је додао, циљ им је да наставе тим темпом и да у наредном периоду доведу незапосленост на најнижи ниво последњих деценија.

Он је додао да потписани уговор потврђује да Кикинда иде напред и остварује позитивне резултате.

Мађарска компанија „Тиса аутомотив” послује у Сенти и Бечеју и запошљава око 1.900 људи, од којих је око 700 из Кикинде. У новоотвореном погону, за почетак, радиће 320 радника, од којих ће половина бити новозапослених, а 160 радника прећи ће из сенћанске фабрике. Директор компаније „Тиса аутомотив” нагласио је значај Кикинђана у раду и развоју фабрике у Сенти.

Да није било њих, ми не бисмо били ту где јесмо, рекао је Акош Барна. Према његовим речима, они поред осмочасвоног рада проведу још два сата у путу током дана.

Много њих из града Кикинде је напредовало, тако да нам руководство у новом погону неће представљати проблем, казао је Барна.


Најам или нова фабрика

Компанија „Јафа” подржала је пословни подухват мађарске фабрике и, по речима директора Бојана Кнежевића, то представља значајну ствар за Кикинђане.

Стари погон фабрике „Банини” издат је на годину, а руководство „Тиса групације” након тог рока одлучиће да ли ће закуп  бити продужен или ће почети изградњу нове фабрике.


Он је нагласио да је крајњи циљ да до јула наредне године кикиндски погон компаније „Тиса аутомотив” има 1.000 запослених, те да сви Кикинђани који сада раде у Сенти имају радно место у родном граду.

Одлука да отворе погон у Србији 2014. године, по речима председника Одбора директора „Тиса групације” Андраша Гладинеца, у оквиру које послује „Тиса аутмотив”, испоставила се као најбоља коју су донели у последњих 30 година.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести