Ускоро преговори о новом аранжману Србије са ММФ-ом

Економиста Љубодраг Савић истиче да би Србија требало да потпише нови аранжман са ММФ-ом јер њихово присуство у нашој земљи представља сигурност за финансијере и стране инвеститоре.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

БЕОГРАД: Влада Србије ће током јануара водити разговоре са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ) о новом аранжману, како би се наставило са спровођењем структурних реформи у Србији, потврђено је данас Танјугу у Министарству финансија.

Економиста Љубодраг Савић истиче да би Србија требало да потпише нови аранжман са ММФ-ом јер њихово присуство у нашој земљи представља сигурност за финансијере и стране инвеститоре.

"ММФ је, ипак, једна мултинационална финансијска институција која, пре свега, штити интересе богатих земаља, а ми хтели то или не морамо да сарађујемо с тим богатим земљама, нарочито у финансијском смислу. Зато је врло важно када ММФ да позитивну оцену нашој земљи, а то је значајно и за финансијере и стране инвеститоре", рекао је Савић за Танјуг.

Сматра да то и наша држава препознаје и да је то разлог што улази у нови аранжман са ММФ-ом.

Говорећи о облику новог аранжмана, Савић је уверен да ће и тај аранжман, као и претходни, бити састављен тако да ММФ има улогу саветодавца, односно да ће и он бити "Чуваркућа" (The Policy Coordination Instrument - PCI)

Додаје да тај аранжман не подразумева повлачење средстава од ММФ-а, ни неко видљивије ангажовање ММФ-а, те да је то, истиче, "џентлменски споразум" који је добар и за једну и за другу страну уколико обе испуњавају договорено из уговора.

"Савети које нам је давао ММФ у оквиру тог аранжмана су били веома добри за грађане и државу. Неке је држава спровела, неке није у потпуности, али у сваком случају нема разлога да држава не уђе у нови аранжман са ММФ-ом", истиче Савић.

Међутим, он не искључује могућност да ће држава, због проблема који тренутно има са високим фискалним дефицитом, можда потписати и финансијски аранжман.

Савић објашњава да Србија претходних година није имала висок фискални дефицит, те да се он појавио у последњих годину дана због кризе изазване вирусом корона, односно због пакета помоћи којим је Влада Србије помогла грађане и привреду.

"Наша држава је самоуверена да ћемо тај фискални дефицит лако свести на планираних један одсто, са тренутних 8,6 одсто, то је крупан задатак. Због тога, не бих искључио да Србија можда направи неку врсту споразума са стенд бај аранжманом, у смислу да се резервишу нека средства", каже Савић.

Наиме, Одбор извршних директора ММФ донео је у петак 8. јануара, одлуку о успешном завршетку петог, последњег разматрања резултата економског програма Србије, а Савић каже да се апсолутно слаже са том оценом ММФ-а.

Истиче да је Влада Србије, упркос пандемији, успела да оствари "мање-више" оно што је договорила са ММФ-ом, те је оцена те међународне институције, каже Савић, добра и из угла наше државе и из угла грађана.

"Нису овом приликом рекли тих неколико замерки које су стандардне, али оно сто је била њихова намера, то је Србија остварила, и из њиховог угла то је прелазна оцена", додаје Савић.

Претходни аранжман са ММФ-ом - "Чуваркућа" одобрен је Србији у јулу 2018. године на период од 30 месеци, није предвиђао коришћење финансијских средстава, већ је искључиво саветодавног карактера.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести