Велико интересовање Чеха за улагања у Србију

БЕОГРАД: Око 50 привредника из Србије и Чешке јуче је у Привредној комори Србије (ПКС) разговарало о могућој сарадњи у области машинске индустрије, аутомобилске индустрије, хемијске индустрије, индустрије прераде вода, заштите животне средине, железничког саобраћаја, али и у области туризма и услужном сектору.
Prag, Dnevnik/A. Brzak
Фото: Dnevnik.rs

Можемо да констатујемо да постоји огроман интерес, пре свега индустријских чешких компанија за сарадњу са нашим компанијама, као и о разматрању могућности њиховог инвестирања, рекао је директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић на конференцији за новинаре.

Каже да су у Београду присутне компаније из области машинске индустрије, аутомобилске индустрије, хемијске индустрије, индустрије за прераду вода, заштите животне средине и алтернативних извора енергије, компаније које улажу у инфраструктуру, из банкарског и телекомуникационог сектора, туризма и услужног сектора.

Весовић истиче да данас у Србији послује више од 200 компанија са већинским чешким капиталом.

Извоз у Чешку је прошле године, каже Весовић, и порастао, упркос пандемији и додао да Србија више извози у Чешку него што увози.

Оно што Србију, пре свега занима, наводи он, јесу инвестиције и сарадња у високим технологијама, технологијама у вези са телекомуникацијама и ИТ, али и креативном индустријом.

Председник Привредне коморе Чешке Владимир Длоухи истакао је да је данашњи сусрет са српском привредом прва пословна мисија, коју је Привредна комора Чешке организовала од почетка пандемије.

И то нешто говори, указао је Длоухи и додао да се у Београду налази 20 веома важних чешких привредника.

Истакао је да постоји константан раст у трговинској размени између две земље и похвалио Србију што је прошле године имала најмањи пад БДП-а у Европи током пандемије.

Длоухи је уверен да ће се економски односи развијати између две земље у области аутомобилске индустрије, машинске индустрије, ИТ, енергетике...

Указао је и да је Чешка четврта земља по улагањима у Србији.

Похвалио је и што српска влада подржава стране инвеститоре и што омогућава добре услове пословања.


Трговање вредно 1,16 милијарди евра

Према подацима Републичког завода за статистику, 2020. године укупна спољнотрговинска размена у роби са Чешком је износила 1,16 милијарди евра.

Укупан извоз у роби у Чешку прошле године износио је 635,2 милиона евра, а у истом периоду је увезено 526,5 милиона евра робе.


Генерални директор "Србија Карго" Душан Гарибовић каже да присуствује данашњем форуму у намери да извиди могућности за сарадњу са привредницима из Чешке.

Истиче да је "Србија Карго" железничко предузеће за превоз робе железницом и да већ сарађује са Словачком и Чешком, као и да раде превозе према Мађарској, Чешкој и Пољској.

У протеклом периоду смо имали билатералне разговоре са чешким компанијама и надамо се да ћемо те разговоре обновити и данас и евентуално успоставити неке нове комуникације, рекао је Гарибовић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести