Викендице на Дунаву и Фрушкој гори лепак за купце

Викендице су се у првој половини године најбоље продавале у Срему, показао је Извештај Републичког геодетског завода о промету некретнина у првом полугодишту 2021. године.
vikendice
Фото: Youtube Printscreen

Током првог полугодишта на целом подручју земље прометоване су 743 викенд куће.

Посматрано по општинама, највише је викендица добило нове власнике на територији локалне самоуправе у Инђији, где је склопљено 106 купопродаја, затим следи Нови Сад, мада у Бачкој, али се претпоставља да су се куће за одмор налазиле преко Дунава на падинама Фрушке горе, омиљеном излетишту Новосађана. Геодети су избројали да је у том граду уговоре о продаји потписало 64 купаца, односно продаваца. Потом следи Беочин на чијем подручју је продато 47 викендица, док су на територији општине Сремски Карловци склопљене 42 купопродаје. Ириг је, такође, значајан као подручје где се може одмарати, па су потписане 34 купопродаје.

У Банату, тачније у околини Зрењанина, продато је 28 викендица, док су на северу Бачке, у Суботици, купљене 24 куће за одмор. Викендице су се продавале и у ширем делу земље, а највише у првој половини ове године било је у општини Мионица - 19 куповина, односно продаја, затим у Ваљеву 16 и у београдској општини Сопот, где су нове власнике добиле 24 куће за одмор.

Геодети су навели да је уз ове некретине ишао и плац или неки објекти. Тако је од укупно продатих викендица, 73 одсто продато с плацем, а у 25 одсто куповине – продаје уз викендицу су ишли и објекти.

Оно што све занима јесу цене, да ли се у погледу вредности нешто променило, пошто је пандемија ковид-19 допринела да куће за одмор, али и друге непокретности добију на знатно већој вредности него док нисмо имали проблема са вирусом.

Извештај је показао да се и даље могу купити викендице за свега 1.000 евра, па и до изнад пола милиона евра, што је било присутно на тржишту и пре коронавируса .

Најјефтинија викендица продата је на подручју Града Суботице за 1.020 евра, а најскупља је била на Копаонику, где је купац платио за кућу за одмор 600.000 евра.

Из табеле која се наводи у извештају види се да се, рецимо, кућа за одмор у општини Алибунар у Банату може наћи за 2.000 евра, али и за 34.000 евра.

У тој општини, за шест месеци ове године продато је 11 викендица, док је у Белој Цркви склопљено десет уговора. Цене викендица у тој вароши, која све више добија на туристичком значају због језера, крећу се од 3.500 до 29.500 евра.

Бела Црква по ценама не заостаје много ако се из табеле погледају цене викенд кућа у београдској општини Барајево, где су се ове некретнине продавале од 9.500 до 37.000 евра. Али зато разлике у погледу цене има ако се види вредност ових некретнина у Златиборском округу, у околини Бајине Баште, где је најфтинија викендица коштала 23.000 евра, а најскупља је продата за 50.000 евра.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести