Вредност инвестиција НИС-а у првом кварталу 7,7 млрд. динара

БЕОГАРД: Вредност инвестиција Нафтне индустрије Србије (НИС) у првом тромесечју ове године износи 7,7 милијарди динара, саопштила је та компанија.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Пословање НИС групе у првом тромесечју ове године било је под снажним утицајем негативних макроекономских трендова, наводи се у саопштењу.

Драстичан пад цена нафте на светском тржишту и пад потражње за нафтом и нафтним дериватима у условима пандемије вируса КОВИД-19 имали су пресудан утицај на финансијске показатеље Групе у овом извештајном периоду, кажу у НИС-у.

Тако је просечна вредност барела нафте типа Брент у првом кварталу износила 50,3 долара, што је 20 одсто мање у односу на просечну вредност забележену у истом периоду 2019. године, док су вредности ове нафте у другој половини марта готово константно биле испод 30 долара за барел.

"Важно је истаћи да је и у овим изазовним околностима НИС реализовао обиман инвестициони портфолио вредан 7,7 милијарди динара и тиме наставио улагања у развој и модернизацију. Највише је улагано у пројекте производње и прераде нафте и гаса", каже се у саопштењу.

Поред тога, додају, НИС је и у условима борбе против ширења вируса KОВИД-19 обезбедио стабилно снабдевање на домаћем тржишту нафтних деривата, препознајући здравље запослених, екстерних сарадника и потрошача као неопозиви приоритет у овој ситуацији.

Када је реч о оперативним показатељима, у НИС-у кажу да су упркос неповољним околностима остварили добре резултате.

У периоду јануар-март на нафтним пољима НИС-а произведено је 319 хиљада условних тона нафте и гаса.

У Рафинерији нафте у Панчеву прерађено је 860 хиљада тона нафте и полупроизвода, што је 44 одсто више него прошле године.

Укупан обим промета нафтних деривата износио је 778 хиљада тона, што је 7 одсто више у односу на прво тромесечје прошле године, а забележен је и раст извоза од 63 одсто.

Подсећају да је у првом кварталу НИС реализовано нови дигитални пројекат и да је пуштена у рад Дриве. Го мобилна апликација која пружа могућност плаћања горива на точионом месту НИС Петрол и ГАЗПРОМ бензинских станица, без уласка у продајни објекат.

"Коришћење апликације у овим околностима истовремено доприноси заштити и очувању здравља запослених и потрошача".

Такође, наводе, НИС је успео да показатељ ЕБИТДА очува на позитивном нивоу иако она за прва три месеца 2020. године износи 5,2 милијарде динара, што је 18 одсто мање од резултата оствареног прошле године, док је забележен нето губитак од 1,1 милијарде динара.

Обавезе НИС групе по основи пореза и других јавних прихода за прво тромесечје износе 39,9 милијарди динара.

Поводом резултата из извештаја, генерални директор НИС Кирил Тјурдењев се захвалио запосленима и навео да су резултати у овом тромесечју последица околности на које компанија није могла да утиче.

"Међутим, ми већ чинимо значајне кораке који ће позитивно утицати на наш учинак у наставку године. У фокусу ће нам бити мере за повећање ефикасности пословања и смањење трошкова у свим областима које нису од суштинске важности за функционисање бизниса", изјавио је Тјурдењев.

Такође, додаје, неће се одустати од улагања у кључне развојне пројекте који ће компанији донети највише користи у будућности.

"Само на тај начин моћи ћемо да очувамо стабилност на домаћем тржишту и наставити да стварамо вредности за своје акционаре и запослене, као и ширу заједницу", рекао је Тјурдењев.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести