НБС за већу транспарентност: Шта нам банке све наплаћују ?

Народна банка Србије (НБС) припремила је Нацрт закона о упоредивости накнада за платне услуге, чијим би се усвајањем побољшала транспарентност и упоредивост накнада за платне услуге у вези с платним рачуном, саопштено је данас из НБС.
novac, pixabay
Фото: Pixabay

"Усвајањем закона о упоредивости накнада за платне услуге у вези с платним рачуном, промени платног рачуна и праву на платни рачун са основним услугама, створиле би се и претпоставке да се поступак промене тих рачуна из једне финансијске институције у другу спроведе лако, брзо и једноставно и омогућио приступ платним рачунима са основним услугама", наводи се у саопштењу НБС.

Нацртом закона предвиђена је обавеза пружалаца платних услуга да, поред информација прописаних Законом о платним услугама, кориснику платних услуга, у предуговорној фази, доставе као посебан документ преглед услуга и накнада повезаних с платним рачуном, који ће садржати списак услуга повезаних с платним рачуном, као и податке о појединачној накнади за сваку услугу.

Нацртом закона предвиђена је и максимално поједностављена процедура промене платног рачуна

Уз то, пружалац платних услуга биће дужан да кориснику платних услуга најмање једном годишње, без накнаде, достави извештај о свим наплаћеним накнадама за услуге повезане са платним рачуном.

Осим тога, у циљу обезбеђења веће транспарентности накнада које пружаоци платних услуга наплаћују у вези са платним рачуном, предвиђено је да наведене накнаде буду објављене и на интернет презентацији НБС, чиме ће се кориснику платних услуга омогућити да на релативно једноставан начин има потпуни преглед понуда на тржишту ради доношења одлуке која у највећој мери одговара његовим потребама и захтевима при избору одговарајуће платне услуге.


Приступ свима

Важна новина је да се Нацртом закона прописује шта обухвата платни рачун са основним услугама (услуге које омогућавају уплате и исплате готовог новца на, односно са платног рачуна и услуге преноса новчаних средстава с платног, односно на платни рачун директним задужењем, коришћењем платне картице, укључујући плаћања путем интернета и трансфером одобрења, укључујући трајни налог).

Такође, нови пропис   омогућава приступ том рачуну свим грађанима без обзира на њихову финансијску способност, поручују из НБС.


Усвајањем Нацрта закона, НБС ће добити законско овлашћење да утврди и објави на својој интернет презентацији листу репрезентативних услуга повезаних с платним рачуном, а поред тога утврдиће и стандардизовану терминологију коју ће пружаоци платних услуга бити дужни да користе при означавању појединих врста платних услуга.

Нацртом закона предвиђена је и максимално поједностављена процедура промене платног рачуна за кориснике платних услуга, без непотребних административних захтева од стране пружаоца платних услуга.

Д.В.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести