Ндегва: Финансијско стање у Србији је здраво

БЕОГРАД: Финансијско стање у Србији је здраво, оценио је данас директор Светске банке у Србији Стивен Ндегва и нагласио да је Влада Србије вех остварила један од кључних циљева, а то је успостављање фискалне стабилности. 
1
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/

На панелу посвећеном финансирању пројеката у оквиру Првог пословног форума Шпанија - Србија, Ндегва је рекао да је Србија прошле године имала суфицит од једног процента БДП, те да се ове године очекује исти ниво. 

Наводећи да је главни циљ и стратегија Светске банке да се креира конкурентна и инклузивна економија, Ндегва је рекао да Светска банка у Србији финансира 12 пројекта у износи 1,6 милијарди долара, од којих се 36 одсто односи на сектор транспорта. 

“Кључно је да се повећа квалитет јавне инфраструктуре, али и повећање повезаности у региону. За интеграцију региона је јако важна инфраструктура и повезаност са Европом, са којом ће доћи и нове инвестиције”, поручио је директор Светске банке у Србији. 

Светска банка, каже, у Србији има три кључне инвестиције у којој са Владом заједнички ради на реконструкцији Коридора 10 у коју је та финансијск инситуција уложила 27 милиона долара. 

“Већина радова је завршена, скоро 95 одсто је завршено. У тај посао су укључене и две шпанске компаније”, рекао је Ндегва. 

Други пројекат је у току и тиче се санације путева у који је Светска банка уложила 100 милиона долара, а Ндегва наглашава да је циљ да се Влади помогне да одржава путну мрежу ефикаснијом и да у том послу отвори простор и за привате компаније. 

Трећа кључна инвестиција Светске банке у Србији је пројекат повећања енергетске ефикасности јавних објеката, а за те намене Влади је на располагању 18 милиона долара. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести