"Нелт" купио највећи део "Магнохрома"

БЕОГРАД: Компанија "Нелт" из Добановаца купила је данас на јавном надметању фабрику електротермичких производа "Магнохром" из Краљева за 98 милиона динара, док је друга целина - фабрика СВО - ТВО продата компанији МАЛБЕКС ВБИ из Београда за 13,5 милиона динара, саопштено је из Центра за стечај Агенције за лиценцирање стечајних управника.
magnohrom
Фото: Tanjug (video)

У агенцији за лиценцирање продати су "Магнохром" и Фабрика СВО-ТВО , али не и пословни комплекс Фабрике ватросталних материјала ФВМ (у чијем кругу је фабрика са 85 објеката), рудници "Шумадија", "Магнезит" и земљиште у својини стечајног дужника на подручју Краљева, Чачка, Чајетине и Горњег Милановца, које је процењено на око 550 милиона динара. 

Председница владе Ана Брнабић изразила је јуче очекивање да ће краљевачки "Магнохром" купити компанија која желу да тамо покрене производњу и отвори радна места.

"Очекујем не само да ћемо постићи добру цену, што за сада није најважнија ствар, већ да ће "Магнохром" или неки његови делови отићи у руке компаније која жели тамо да покрене производњу и отвори радна места", рекла је премијерка јуче одговарајући на питања новинара у Криваји.

Она је додала да са посебном пажњом прати продају те компаније, као и још неколико бивших индустријских гиганата, од којих зависе радна места и економски развој на локалу.

Агенција за лиценцирање стечајних управника претходно је огласила продају некадашњег краљевачког гиганта - предузећа "Магнохром" методом јавног надметања. 

Оглашена је, такође, и продаја имовине Фабрике електротермичких производа (ФЕТП) и Фабрике СВО-ТВО (смолом и тером везаних опека и маса) у Краљеву.

Почетком маја прошле године било је најава да је финска компанија "Афарак" заинтересована за куповину Фабрике ватростаних материјала. 

Стечај над Фабриком ватростаних материјала отворен је 16. септембра 2016. године, а један од разлога за отварање поступка била је презадуженост предузећа. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести