Алтипармаков: Смањење намета за зараде оправдан потез

БЕОГРАД: „Најављено смањење пореског оптерећења на зараде од идуће године добар је потез и једини оправдани порески облик који треба смањивати, оценио је данас члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.
nikola altiparmakov
Фото: Tanjug (D.Stanković, arhiva)

Он је рекао да је добро што је нађен простор за то да се у идућој години укупни намети на нето плату са 62 одсто, смање на 61 одсто.

Алтипармаков је на Форуму "Пореска политика Србије - да ли погодује привреди и инвестицијама" рекао и да су Србији преко потребне домаће инвестиције, јер целу деценију има привредни раст који заостаје за упоредивим земљама Источне Европе, а један од два главна разлога за то управо је мањак таквих инвестиција.

"Сваке године милијарду и по евра мање инвестирамо него што би требало, а јавни сектор би требало да инвестира 300 до 400 милиона евра више. Има неког напретка, али је бар три пута већи недостатак домаћих инвестиција у односу на недостатак јавних", рекао је Алтипармаков.

Како каже, Србија има релативно стимулативни порески систем и стопе, али оне саме нису разлог мањка тих инвестиција већ недостатак правне сигурности.

Све земље у региону са најмањом пореском стопом имају највећу сиву економију, напомиње члан Фиаскалниг савета и додаје да су важни владавина права, јачање институција и правног система да би се рачунало на озбиљнији привредни раст.

Алтипармаков се осврнуо и на реформу Пореске управе додајући да у односу на раније године има помака и да је то озбиљан процес.

„Проблем, казао је, представља недовољан ниво институционалне независности, недовољан број инспектора, а од 2003. значајно је и мање запослених”.

Председник Пореског одбора Савета страних инвеститора Драган Драча указао је да је стварање пословног амбијента стимулативног за пословање кључно, као и превидивност пореског система како би компаније могле да испланирају пословање.

Савет окупља компаније које су до сада запослиле 100.000 људи и инвестирале око 30 милијарди евра у Србији.

Драча каже да је начињен напредак када су у питању неки прописи, на пример, измене опорезивања маркетинг трошкова, решавање тим билдинг активности...

"Ту, у регулаторном оквиру видимо неки напредак, али има области у којима напретка нема", истиче Драча и додаје да је један од проблема транспарентност у доношењу прописа и дијалог у којем би се могли чути конструктивни предлози и избегли проблеми у имплементацији неких решења.

Драча каже да је план за реформу пореске управе амбициозан и да су одређени помаци остварени, али да су важне и организационе промене и јачање кадровских капацитета како би она била институција која има снаге и капацитета да ради са великим компанијама.

Он је као добар потез навео електронско подношење пријава, што је, каже, смањило папирологију, али приметио је да постоје проблеми са кадровима и неуједначеном праксом, те различитим тумачењем прописа.

Форум је одржан у организацији Business Info Group и уз подршку National Endowment for Democracy.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести