Исплата старе девизне штедње из СФРЈ од 31. августа 2019.

БЕОГРАД: Скупштина Србије је данас усвојила измене и допуне Закона о регулисању јавног дуга Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана, који предвиђа исплату штедиша са простора целе бивше Југославије, у периоду од 31. августа 2019. године до 29. фебруара 2024. 
novac, pixabay
Фото: Pixabay

Досадашњим законом је била предвиђена исплата од 31. августа 2018. године до 28. фебруара 2023. године. 
Реч је о девизној штедњи грађана са простора некадашње Југославије, положеној код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ. 
Подсећања ради, у питању су девизни депозити од око 310 милиона евра, положени до 27. априла 1992, а у тај износ је урачуната и камата до 2016. 
Закон има за циљ побољшање положаја девизних штедиша, обезбеђење услова за адекватнију и бољу примену већ постојећих института и ефикасније спровођење поступка за утврђивање права на исплату девизне штедње. 
Уочени проблеми у вези са прикупљањем потребне документације довели су до потребе да се, на првом месту, продужи рок за подношење пријава, али и да се призна право на наплату јавног дуга грађанима који су као потврду о девизној штедњи, уместо девизних шедних књижица, добијали картице девизног рачуна. 
Продужење рока за подношење пријава потраживања има за последицу померање рокова доспелости обвезница. 
Одређене одредбе закона су додатно појашњене, чме је избегнута потреба за тумачењем.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести