Најјефтиније грејање на дрва, струја убедљиво најскупља

Свако домаћинство у Србији прави своју зимску рачуницу за грејање, под условом да може да бира шта ће користити за загревање домова, а виђење предстојеће зиме понудила је и Агенција за енергетику Србије.
ogrev
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

По њој, најјефтиније грејање је на  дрва, а струја је најскупља

За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квдратних метара на 20 степени Целзијусових у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 киловат-сати (150 киловат-сати по квадратном метру је просечна процењена потрошња за грејање у Србији), саопштила је Агенција за енергетику Србије.

Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у грејној сезони 2019/2020. (по ценама из октобра 2019) имаће домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама (на пример 4.650 динара кубни метар) и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, например 65 одсто. У том случају им је за набавку горива потребна 38.300 динара за сезону. Значајно веће трошкове, око 62.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво (с ценом 6.350 динара кубик) и имају пећи ниже ефикасности.

38.300 динара за сезону кошта грејање на дрва

По просечној цени природног гаса у Србији, за грејање током целе зимске сезоне треба издвојити 42.000 динара, при чему је додатна предност његовог коришћења и комфор који пружа. Нешто виши су трошкови грејања на угаљ (48.000 до 52.000 динара).

Грађанима који се греју на пелет годишњи трошкови износе око 60.000 динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за то гориво.

128.000 динара грејање на електричну енергију

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 48.000 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија, ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље струје само током два сата дневно, увећава трошкове 44 одсто, тако да они износе око 69.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан-бутан гас и лож-уље. За набавку енергената или енергије, која је потребна за грејање просечног стана током целе сезоне, она морају издвојити 128.000 динара за електричну енергију, 127.000 за пропан-бутан гас, односно 120.000 за лож-уље.


Изолација помаже

При избору начина грејања, тражите помоћ стручњака, предлаже грађанима Агенција за енергетику Србије. Уколико сте у могућности, изолујте свој стамбени простор и промените прозоре. Уколико купујете нове пећи и котлове, изаберите оне које су енергетски што ефикаснији.


У односу на претходну годину, ниже су јединичне цене лож-уља – 18 одсто, и пропан-бутан гаса – пет одсто. Остале цене нису битно промењене.

Наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања.

Д. Млађеновић

L0RY
12.10.2019 • 18:13
Netačno. Ne spominju se inbertne klime. T.A. pec + invertna klima, cena ista kao grejanje na drva (kupljena po srednjoj, prosečnoj ceni)
EUR/RSD 117.5773
Најновије вести