Парадајз у просеку 160 динара, скупљи због касне бербе

БЕОГРАД: На београдским пијацама килограм парадајза у просеку кошта 160 динара, а професор са Пољопривредног факултета у Земуну Ђорђе Моравчевић каже да је висока цена тог поврћа за ово доба године проузрокована овогодишњом касном бербом.
paradajz
Фото: Dnevnik.rs

Како је објаснио, вакум је настао, јер берба парадајза на отвореним пољима, која обично почиње око 1. јула, ове године је каснила десетак дана, док је парадајз из пластеника избачен.

Моравчевић каже и да се очекује да ће се ситуација средити за седам до 10 дана, када можемо очекивати и ниже, односно уобичајене цене парадајза.

Временске прилике и кишовит јул месец ове године нису погодовали пшеници.

Директор Удружења "Жита Србије" Вукосав Саковић рекао је да је жетва пшенице завршена и то са приносима који су испод очекиваних, односно жељених, те да просечан принос износи по хектару 4,5 тоне.

Каже да би принос био већи да није било изузетно кишног јула месеца, који је негативно утицао и на приносе и на квалитет пшенице.

За разлику од пшенице, према речима Саковића, те временске прилике осталим, односно пролећним културама, као што су кукуруз, сунцокрет и соја, веома погодују и оне изгледају у овом тренутку више него одлично и најављују рекордан раст.

Када говоримо о кукурузу, каже Саковић, очекује се по садашњем стању усева принос око осам тона по хектару, код соје да принос буде изнад 3,5 тоне, а када је у питању сунцокрет најмање 3,1 тона по хектару.

То је у самом врху и светских и европских стандарда, казао је Саковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести