ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ-Поврће: За кило парадајза више од сто динара 

Свесни овогодишњих лоших временских услова, Новосађани се због и даље високих цена поврћа не буне много, а већина сматра да се нешто квалитетније поврће продаје на новосадским пијацама, а не у супермаркетима.
1

Упркос томе, тезге су пуне, а пијаце полупразне. Иако смо у разговору с Новосађанима сазнали да радије купују на пијацама, одлучују се и за супермаркете. Разлог томе је, како кажу, недостатак слободног времена за одлазак на пијацу, али и приступачније цене одређеног поврћа. Ипак, цене парадајза и паприке се у супермаркетима и на новосадским пијацама не разликују много те је за килограм парадајза потребно издвојити од 130 до 180 динара. Килограм паприке кошта од 70 до 150 динара, у зависности од квалитета и продавца.

Тренутно се, осим парадајза и паприке, највише купују тиквице, које стају од 30 до 80 динара, као и краставци, за чији килограм је потребно издвојити од 80 до 130 динара. Краставци корнишони за зимницу полако заузимају место на новосадским пијачним тезгама, а коштају око 80 динара. Пристиже и свежа боранија, за чији килограм је на Футошкој пијаци потребно издвојити око 250 динара.

На новосадским пијацама килограм кромпира кошта око 50 динара, а цена је слична и у супермаркетима. Разликује се шаргарепа, која на пијацама кошта од 80 до 100 динара, док је у маркетима могуће купити и за мање од 50 динара. Келераба на пијацама кошта око 70 динара, першун око 40, док је за килограм купуса потребно издвојити 50 динара. Новина на тезгама је плави патлиyан, који се креће од 130 до 160 динара, док спанаћ кошта око 150. Љубитељи љутих папричица ће за једну издвојити од пет до 20 динара.

У рукама суграђана ових дана можемо видети лубенице, диње и кукуруз шећерац, који засигурно служе као летња посластица након радног дана. Килограм диње на новосадским пијацама кошта од 40 до 50 динара, док се кукуруз продаје у неколико комбинација. Тако се на неколико тезги може купити три за 100 динара, а неки продавци нуде и пет за исти износ. Лубеница на пијацама и даље држи цену те килограм кошта око 50 динара, док је у супермаркетима чак 20 динара повољнија.     

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

                                                                                                                              АНКЕТА

ДА ЛИ КУПУЈЕТЕ ПОВРЋЕ?

Драгица Парошки, цвећарка:

– Слабо купујем поврће јер га сама узгајам код куће, као и цвеће. Ове године је било тешко узгојити поврће због великих киша, због којих је много поврћа пропало. Лане је време било сушно те смо свега имали више. Видим да на пијацама има и квалитетне робе, која је самим тим и скупља, али ето, ја купујем само воће.

Оливер Станојевић, студент:

– Купујем поврће, поготово на пијацама, зато што мислим да је ту много здравије, док је у радњама ипак мало другачије. Најчешће купујем парадајз јер је леп. Цене јесу високе, али разумем да је то ствар продавца јер само он зна колико је труда уложио. Тако да је однос цене и квалитета добар, али може бити и бољи, наравно.

Теа Стојичић, адвокатска припавница:

– Купујем, и то најчешће парадајз, краставце и тиквице. Трудим се да купујем на пијаци зато што ми је тамо поврће лепше, свеже и укусније. Некад купујем и у маркетима, али тамо ми се поврће чини некако пластичним па се трудим да га избегавам. Квалитетом поврћа на пијацама сам задовољна, а цене јесу мало „јаче”, али, шта да се ради, то не може да се бира.

Ђорђе Миливојевић, пензионер:

– Како да не, свакодневно купујем поврће, и то углавном парадајз, краставац, диње и лубенице. Купујем и у супермаркетима и на пијацама, али чешће на пијацама, зато што ми се чини да је тамо поврће свежије. Задовољан сам квалитетом, а што се тиче цена, мало су више ове године, али то је просто тако, вероватно је до несташице.

Текст и фото: К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести