Продужетак рока за плаћање струје и попусти од пет одсто за све

БЕОГРАД: ЈП “Електропривреда Србије” омогућило је свим грађанима продужетак рока за плаћање рачуна и могућност остваривања попуста од пет одсто на све рачуне који су издати након увођења ванредног стања.
eps/Elektroprivreda srbije
Фото: eps/Elektroprivreda srbije

У саопштењу ЕПС наводи се да због ванредног стања и забране кретања нису сви грађани били у могућности да плате рачуне на време и да су зато донели одлуку да свим грађанима Србије продуже рок за плаћање и дају могућност остваривања попуста од пет одсто на све рачуне који су издати након увођења ванредног стања.

Као додатна погодност, ни камата неће бити обрачуната ни на један ова три рачуна у периоду до 30. јуна.

ЕПС је претходно омогућио свим грађанима старијим од 65 година рачуне за март, април и мај плате и са закашњењем, али до 30. јуна и да притом остваре попуст од по пет одсто.

Ако неки рачун грађани плате пре 1. јуна остварени попуст по том рачуну биће приказан у првом наредном рачуну, као и до сада.

Уколико сва три рачуна буду, евентуално, плаћена у периоду од 1. до 30. јуна, биће обрачунат попуст од по пет одсто по сваком од три плаћена рачуна.

Рачуни за електричну енергију се формирају у складу са прописима и законима на основу којих се обрачунава потрошња електричне енергије, зато је за продужење попуста и необрачунавање камате била неопходна одлука Надзорног одбора ЕПС, истиче се у саопштењу.

Одлука се не може применити ретроактивно на месеце када није било уведено ванредно стање, те продужење попуста није било могуће применити на рачун за фебруар.

У обзир су узети месеци када је на снази било ванредно стање, укључујући и мај, а рок за за плаћање продужен је до краја јуна, и то за све грађане Србије.

„Електропривреда Србије“ је великим напорима успела да у ванредном стању обезбеди стабилно снабдевање грађана и привреде, као и да пронађе начин да свим купцима, не само пензионерима, изађе у сусрет и олакша им измирење обавеза, истиче се у саопштењу.

 

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести