Сиромашним породицама део струје и гаса бесплатно

НОВИ САД: Најсиромашнији грађани Србије већ неколико година могу део потрошене електричне енергије или природног гаса да користе бесплатно, наравно, уколико стекну статус енергетски заштићеног купца.
Struja, strujomer, osiguraći, brojilo  Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У буџету за идућу годину за енергетски угрожене грађане планирано је 1.560.000.000 динара, што је више него ове године пошто је за ову намену издвојено 1.320.000.000.

Треба рећи и да је приликом увођења те олакшице, односно доношења Уредбе о енергетски заштићеном купцу, било речи о томе да ће се за њу пријавити и више од 300.000 домаћинстава, међутим, цифра ниједном није прешла 100.000. Баш као и претходних година, слика се није много променила ни ове, пошто се број оних који су стекли статус енергетски заштићеног купца зауставио на цифри од око 80.000, а готово сви користе олакшицу за плаћање струје.

Наиме, статус енергетски заштићеног купца обезбеђује бесплатно коришћење дела само једног енергента – или струје или природног гаса. То је и разлог што практично сви који стекну право на ту бенефицију користе олакшицу за плаћање струје пошто се олакшица при плаћању струје може користити сваког месеца, а за природни гас само током грејене сезоне, односно шест месеци.  

Из ЈП „Електриопривреда Србије” указују на то да је, по подацима којима располаже, у септембру ове године 76.100 потрошача имало статус енергетски угроженог купца, а право на умањење рачуна за електричну енергију остварило их је 75.821.

У Војводини је статус енергетски угроженог купца истог месеца имало 15.638 потрошача, а право на умањење рачуна за струју остварило их је 15.574.

Највише потрошача који ове године део потрошене електричне енергије могу да користе без плаћања је на подручју Краљева – око 29.000, а следи Ниш, где је тај статус стекло готово 24.000 потрошача.

За стицање стутуса енергетски заштићеног купца потребно је испунити неколико услова, међу којима су и број чланова домаћинства и висина укупног месечног прихода. Месечни приход једночланог домаћинства не сме премашити 14.571,74 динара, за домаћинства с два и три члана лимит је 21.216,14 динара, с четири и пет чланова 27.856,18, док је лимит за домаћинство са шест и више чланова 35.030,72.


Време за подношење захтева

Повластице за струју важе једну календарску годину па је потребно поднети нови захтев да би енергетски заштићеним купцима од јанура поново стизали умањени рачуни. Примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка право на потрошњу 120 до 250 бесплатних киловат сати месечно и до 75 кубних метара гаса остварују директно, без подношења захтева.


Од броја чланова домаћинства зависи и број киловата које енергетски заштићени купци могу потрошити без плаћања. Једночлано домаћинство током целе године може трошити без плаћања 120 киловата месечно, она с два и три члана 160 киловата, с четири и пет чланова 200, а домаћинства са шест и више чланова 250.

Потребно је и да социјално угрожени грађани редовно плаћају своје рачуне, односно да немају дуговања, али и да не троше више киловата од прописаних лимита, чиме се обезбеђује да се део потрошених киловата не плаћа. Потрошња струје већа од оне која обезбеђује право на бесплатно трошење дела киловата повлачи за собом губљење статуса енергетски заштићеног купца. Право на умањење месечне обавезе за одређене количине електричне енергије може се остварити ако је месечна потрошња, у обрачунском периоду, сведена на 30 дана, мања или једнака четворострукој количини електричне енергије на која енергетски заштићени купац купац има право.

Д. Млађеновић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести