“Швајцарцима” следи велико прерачунавање

НОВИ САД: Закон који треба да олакша отплату стамбених кредита у шавјацарским францима је у Парламенту, а ако буде усвојен онако како је предложено, то би требало да значи да је пред 16.800 дужника, који отплаћују швајцарске рате, велико прерачунавање.
racunanje
Фото: Dnevnik.rs

Упркос чињенци да су се жалили да им је франак претежак терет, сада им следи да виде какво и колико олкашање ће добити у конкретном случају. Немају разлога да журе јер банке имају рок од 30 дана да пошаљу понуду везану за олкашице, а клијенти још толико да одговоре. Када добију понуду остаје им да добро проуче нови план отплате кредита и виде шта ће даље.

Прелазак у евро требао би да им донесе већу сигурност. Како је недавно приметио Зоран Петровић директор Рајфајзен банке, која је клијентима одобравала кредите индекисране у францима, отплата у еврима требало би да буде извеснија. Разлог за то је што се ни на краћи ни на средњи рок не очекује  раст европске валуте ни еурибора односно камата  код ових зајмова.


Када станови буду у динарима...

Да су  стамбени кредити у динарима много би се лакше сервисирали. О томе када ће они доминирати на нашем финансијском тржишту банкари имају спремна одговор - онда када клијенти на питање пошто је квадрат стана уместо 500 или 1.000 евра на пример добију одговор 60.000 или 120.000 динара.


Треба рећи да се предвиђа отпише 38 одсто преосталог дуга, а тај остатак отплаћиваће се по каматној стопи од највише четири одсто. Лекс специјалис највише одговара дужницима којима прети да остану без стана. Тако ће, рецимо за стан за који је клијент узео зајам у фарнцима од 117.000 евра, а остало је да се отплати још  95.000 евра, а уз лекс специјалис  дуг бити смањити на мање од половине те суме. Клијенти којима је остало још неколико хиљада евра за отплату и који су мање зајмове узмали у мањем су проблему.

Поводом лекс специјалиса огласио се Фикслани савет, у којем сматрају да је његовим доношењем направљен опасан преседан који носи фискалне ризике. Дужници који су отплатили станове или су их изгубили могли би да траже субвенције за себе из буyетских средстава што  би само повећало трошкове државе. С друге стране Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић је за Магазин бизнис оценио као позитивну добру вољу државе да се укључи у решевање проблема ових кредита и да се не може говорити о политичком утицају на пословање банкарског сектора.

Не видим да је то спорна ситуација.Чињеница је да имамо неуједначену судску  праксу,  а то може створити правну несигурност и отежати нормално псловање банака, поручио је.


Певачица и глумци

Кредит у швајцарцима не муче само обичне грађане већ и наше селебритије. Прерачунаваће се у наредних два месеца певачица Гога Секулић, глумац Необјша Дугалић и његов клега Александар Срећковић. Сви они најавили су да ће се пре него што прихвате или одбију конверзиј у евре уз отпис пре тпога консулатовати са адвокатима.

За сада се огласио само Срећковић, који је рекао да поздравља све што ће смањити рату. 


Чињеница је пак да су и земље у окружењу донеле сличне прописе и још пре пар година и олакшале отплату дуга

Извештаји са светских берзи кажу да је ова валута ослабила у односу на евро  за 1,5 одсто. У случају да  франак настави да пада то ће и те како збунити оне који ће конвертовати кредите у евро. Ипак, извесно је да ће са преласком у евео добили већу дозу сигурности.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести