Скупштина завршила начелну расправу о Закону о швајцарцима

БЕОГРАД: Посланици у Скупштини завршили су данас начелну расправу о Предлогу закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, а министар финансија Синиша Мали је поручио да тај закон показује да држава жели да помогне грађанима којима је помоћ најпотребнија.
svajcarci franci
Фото: Tanjug (ilustracija)

Седница ће бити настављена у уторак, у 10 сати, на којој ће бити настављена расправа о предлогу тог закона, као и осталих закона на дневном реду, у појединостима односно  амандманима.
Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима ушао је у уторак, по хитном поступку, у скупштинску процедуру, а јуче је министар финансија у парламенту представио закон након чега је почела расправа.

Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да  каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.
Законом се после више од једне деценије решава проблем за 15.785 задужених грађана.
Мали је на крају данашње начелне расправе истакао да држава сада има могућност да помогне грађанима задуженим у швајцарцима и да исто тако жели да помогне и другим грађанима, који су у тешкој ситуацији.

"Ззелимо да помогнемо свима који је помоћ потребна. Не  задужујемо се нити неком смањујемо права", нагласио је Мали и истакао да је то суштина Закон о "швајцарцима", али и политика актуелне владе и председника Србије Александра Вучић.
Тако се исто свакодневно боримо за отварање нових фабрика и сваког километра аутопута, истакао је министар финансија.
"Хвала на конструктивном дијалог, радујем се дану за гласање", додао је Мали.

Александра Томић из СНС је рекла да је влада урадила добар посао са тим законом и нашла решење за грађане задужене у швајцарцима и то не само за више од 15.000 директних корисника кредита него и за чланове њихових породица.
"Ццетвороструко је већи број људи који зависе од тих рата.Свака породица је била срећна и хтела да крене у нови живот и реши стамбено питање. После је  дошла мука и свака је прича за себе. Председник Вучићц је иницирао решење  овог проблема заједно са владом".

Томић је нагласила да држава жели да смањи тим људима трошкове, како се не би нашли на улици и да је неко морао да изађе са предлогом да се то реши.
"А, да ли је добро да се новац даје из буџета, на томе је да суди цело друштво", истакла је она.
Како је рекла, судски поступци који се воде су вид заштите људских права, "пошто док је Ђилас био на власти нико није могао да поведе ниједан спор против банака".

Позвала је све грађане да дођу данас на скуп испред Скупштине у оквиру кампање Будућност Србије и чују какве ће бити будућност наше земље.
Маријан Ристичевић из посланичке групе ПС-С С-УС С је рекао да је Бошко Обрадовић раније био снажно против страних банака, док данас шсета на улици са онима који су те банке довелиу нашу земљу.
Снежана Пауновић, посланица СПС-а, казала је претходно током расправе о Закону о "швајцарима", да је било тешко за очекиватри да један акт реши све проблем, али да је предлог тог закона за сада најбоље решење које је држава могла и по  први пут понудила људима који су задужени у швајцарским францима.

Како је навела, и током скупштинске расправе чуло се да су сада грађани задужени у еврима у неповољнијием положају од оних који су задужени у швајцарцима и додала да ипак грађани који су се задужили у францима нису имали довољно обавештења о ризицима, док су банке имале више свести о томе.

Пауновић је приметила и да су се и само банке које су давале кредите у швајцарским францима разликовале међу собом, па су тако неке давале могуућност избора између евра и франака, док су постојале и оне попут Хипо алпе адриа банке, која је у понуди имала само кредите у францима.
На дневном реду у уторак ће бити и наставак расправе о амандманина за више предлога закона, с обзиром да има укупно 18 тачака дневног реда.
То су и: Предлог закона о допуни Закона о буџетском систему, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Чешке о регулисању дуга Србије према Чешкој, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Рондеџ Финанце Инц. о регулисању неизмиреног дуга Србије према Рондеџ Финанце Инц. из периода клириншког начина плаћања, Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Француске о активностима Француске агенције за развој и институције ПРОПАРЦО у Србији који је поднела Влада.

Народни посланици наставиће да разматрају и Предлог закона о давању гаранције Републике Србије у корист Социете Генерале Банка Србија а.д. Београд, Комерцијалне банке а.д. Београд и Војвођанске банке а.д. Нови Сад по задужењу Јавног предузећа "Србијагас" Нови Сад, по основу Уговора о кредиту за изградњу гасовода на територији Србије од границе с Бугарском до границе с Мађарском и другим суседним земљама са Србијом кроз улагање у капитал акционарског друштва Соутх Стреам Сербиа АГ, Зуг, Швајцарска.

Такође, Предлог закона о изменама и допунама Закона о запошљавању странаца, Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима, Предлог закона о измени Закона о управљању аеродромима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, Предлог закона о изменама и допунама Закона о жичарама за транспорт лица, Предлог закона о изменама и допунама Закона о превозу путника у друмском саобраћају, Предлог закона о измени и допуни Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова које је поднела Влада.

Народна скупштина разматраће и Предлог закона о потврђивању Споразума између влада Србије и Уједињеног Краљевства о међународном друмском саобраћају, Предлог закона о изменама и допунама Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре, Предлог закона о изменама и допунама Закона о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар.

На дневном реду је и Предлог одлуке о давању сагласности на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Стручној служби Заштитника грађана, који је поднео Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, као и Предлог одлуке о давању сагласности на Правилник о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у Стручној служби Повереника за заштиту равноправности, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести