У шта се исплати уложити новац КЉУЧНА СУ ОВА ТРИ ПИТАЊА

Живимо у временима неизвесности, опште инфлације и ризика разних врста.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

С повећањем непредвидљивости на тржишту, јавља се потреба за финансијском писменошћу и учењем појединаца о располагању сопственом имовином. Без обзира на то што улагања могу бити ризична, правилним обликовањем можемо профитирати.

Пре било какве акције, треба себи да поставимо три кључна питања.

Да ли је улагање једнократно или се редовно на месечном нивоу издваја износ за штедњу?

Колики је расположиви износ улога?

На који временски период се улаже?

- Ако располажемо с мањим износом и ако је улагање на кратки рок, првенствено у обзир долазе инвестициони фондови, код којих је мањи и ризик и зарада. Релативно једноставно се инвестира, али се једноставно и продају удели и располаже с готовином у случају потребе. Код већих износа и улагања на дуги рок, у обзир долазе и улагања у деонице, и то првенствено технолошких компанија – каже консултант Јосип Керета, а преноси Тпортал. - Када сте у потрази за дугорочним извором зараде, за улагање у фонд или деонице добар пут је обратити се банкама које располажу потребним информацијама, или особама од поверења које су саме власници неких дионица.

Како је истакао др Керета, растом улагања и времена кроз које очекујете добитак, расте и ризик. Али, какав износ је најбољи за улагање?

- Ако се располаже са значајнијим износима, исплативо је улагање и у некретнине. Један разлог је потенцијално повећање вредности некретнине (улагања), а други је зарада од изнајмљивања некретнине.

Посао с некретнинама може бити врло уносан, али млади људи који свакодневно користе благодети технологија, радије улазе у примамљив свет дигиталне зараде.

- Кад говоримо о улагањима у садашњим условима, треба размислити о улагању у криптовалуте. Свет, пословање, живот ће се у будућности све више дигитализовати. Улагање у криптовалуте треба да буде на дуги рок, а за улагање је потребно издвојити износ за који смо спремни да преузмемо ризик па и све до значајног губитка.

Уз некретнине, криптовалуте, деонице… још увек је исплативо инвестирати у – злато. Злато се често сматра „сигурном луком“, нарочито у доба инфлације јер је, за разлику од деоница, обвезница и валута, најмање склоно промени вредности, дотрајалости и неликвидности. Злато се релативно једноставно уклапа чак и у ситуацијама када долази до геополитичке несигурности и тада од материјалног средства постаје средство за трампу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести