Уз потрошњу 300 киловата струја скупља 4,5 динара

Рачун за утрошени гас и електричну енергију који ће на кућне адресе стићи у августу ће, чак и уз исту потрошњу као претходног месеца, бити нешто виши, а од августа ће на бензинским пумпама и гориво бити скупље.
izolacija kuce, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

До увећања рачуна неће доћи због повећања цене енергената већ важења Закона о накнадама за коришћење јавних добара, а новац који буде прикупљен на основу накнада за унапређење енергетске ефикасности неће ићи на рачуне ЈП “Србијагас”, ЈП “Електропривреда Србије” или нафтних компанија који послују на тржишту већ ће се сливати директно у буyет државе и бити искоришћен за замену столарије (врата и прозора) у зградама, бољу топлотну изолацију и системе за грејање и хлађење, односно за улагања у котлове за грејање.

45 динара гас скупљи ако се потроши 300 кубика

Промена на рачунима за стерују и природни гас, као и оних које буду плаћали возачи на бензинским пумпама због обрачуна накнада за енергетску ефикасности неће бити велика у односу на садашње, али ће је ипак бити. Тако ће потрошачи електричне енергије за сваки потрошени киловат плаћати накнаду од 0,015 динара, накнада по кубном метру природног гаса износи 0,15 динара, а на бензинским пумпама ће се приликом куповине деривата- бензина дизела, течног нафтног гаса и лож уља обрачунавати накнада за енергетску ефикасности од 0,15 динара по литру, односно по килограму.


Пети намет при куповини горива

Увођење нове накнаде, овога пута за енергетски ефикасност од 0,15 динара по литру или килограму, број намета/накнада које ће возачи приликом куповине горива плаћати увећава се на пет. Наиме, у цени сваког литра горива је неколико ставки које значајно итичу на крајњу цену коју возачи плаћају на пумпама- пре свега акцизе које су прописане за сваку врсту деривата, а потом су ту и накнаде за обавезне резерве од 2,60 динара по литру или килограму, накнада за маркирање горива- 28 пара те накнада за мониторинг горива која измоси девет пара по литру или килограму.

- Гориво на пумпама у Србији већ је отперећено с више намета него што је то случај у земљама у окружењу, а и ова нова накнада која ће се обрачунавати од августа значи додатно повећање и то је, без обзира на то колико је, погешан корак- каже генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.


Могуће је да многи потрошачи, пре свега они који летимично прегледају рачуне за природни гас или струју неће ни приметити да ће у августу он виши. Наиме, рачуни неће бити значајно увећани јер износи накнада нису високи, па разлика у цифрама неће из прве уочљива. Тако ће, рецимо, за 100 потрошених кубних метара гаса месечни цех по основу накнаде за енергетску ефикасност биће 15 динара и за толико ће бити већи рачун, док ће у зиму и претпостављену потрошњу од око 300 кубика на име ове накнаде потрошачи гаса ће плаћати око 45 динара. Када је у питању рачун за струју, промена ће бити још мање уочљива јер ће, уз потрошњу од 300 киловата и накнаду од 0,015 динара, он бити виши за 4,5 динара, а тек уз потрошњу већу од 600 киловата на име ове накнаде потрошачи ће плаћати износ од око 10 динара.

10 динара скупља струја ако се потроши преко 600 киловата

Приликом куповине горива на пумпама возачи ће, кроз цену деривата, плаћати и накнада за енергетску ефикасност која ће бити саставни део сваког литра горива. Тако ће уз обрачун накнаде од 0,15 динара по литру или килограму горива точење 40 литара/килограма бити скупље за око шест динара.

Накнада за енергетску ефикасност усклађиваће се једном годишње.  

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести