Васић: За осам година динарска штедња порасла за 400 одсто

БЕОГРАД: Грађани Србије у банкама штеде 11 милијарди евра и око 90 милијарди динара, при чему је штедња у динарима од 2012. године повећана за чак 400 одсто, а у еврима 32 одсто, изјавио је данас генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је на округлом столу " Значај система осигурања депозита за стабилност финансијског система" организованом поводом Недеље штедње, истакао да су за стабилност банкарског система, као и целе привреде, кључне биле снажне мере подршке Народне банке и Владе Србије, које су достигле око 12 одсто бруто друштвеног производа.

Навео је да су банке са своје стране подршку дале кроз два таласа мораторијума, вредна више од три милијарде евра, као и другим олакшицама за грађане и предузећа.

Васић је оценио да је Агенција за осигурање депозита важан ослонац грађанима и привреди да се одлуче за штедњу, а подршка је и самом банкарском систему.

Председник Управног одбора Агенције за осигурање депозита и декан Београдске банкарске академије, професор Хасан Ханић, истакао је да Агенција придаје посебан значај јачању партнерског односа и континуираном дијалогу са банкама и научном заједницом.

"Посебно уважавамо чињеницу да банке препознају сигурност својих депонената као један од кључних циљева и подржавају напоре Агенције да што боље информише све осигуране категорије о добробитима система осигурања депозита", рекао је он.

Округли сто, који је ове године одржан онлајн, организовали су Агенција за осигурање депозита, Београдска банкарска академија и Удружење банака Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести