Од данас електронска база свих нелегалних објеката у Србији

БЕОГРАД: База свих нелегалних објеката на територији Србије од данас је доступна на сајту министарства за грађевину, саобраћај и инфраструктуру, а по последњим подацима ових објеката има више од два милиона.
darinka djuran yt.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Помоћница министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, Даринка Ђуран рекла је да је битно за грађане да знају да ће све оно што је пописано сигурно бити предмет озакоњења, јер су грађани почели да губе веру у легализацију.

"Сада коначно знају да је њихов објекат унет у базу. Наредни корак је да као министарство унесемо и катастарске парцеле за сваки појединачни објекат и да на неки начин пружимо грађанима сигурност да ће се њихови објекти коначно озаконити и добити реалну тржишну цену.", навела је Ђуран.

Она је рекла да је од 16. јанура када је кренула акција озакоњења, након што ефекти Закона о озакоњењу нису били најбољи, министарство за 50 дана успело да попише 1,6 милиона нелегално изграђених објеката.

"Тада смо рекли да је то прва фаза, а то је да свим грађанима омогућимо да се попишу њихови нелегални објекти. Друга фаза је ова, да објавимо базу где ће тачно да виде колико има породичних, стамбених, производних, комерцијалних и економских објеката у свакој општини и граду и сада креће наредна фаза, доношење решења грађевинских инспектора, што је услов да један објекат уђе у процес озакоњења", навела је Ђуран.

Заменица министарке је рекла да је ова година у знаку озакоњења и да су вршене одређене пројекције колико држава треба да приходује само од такси која се наплаћује од озакоњења.

"Министарство је увело минималне цене од 5.000 динара за озакоњење стамбеног објекта, али је јако значајно ако каземо да ће се у буџет слити преко 26 милијарди динара по основу уплаћених такси, што су минимални износи. У овом тренутку нема прецизних цифри, али оно што знамо је да је до сада уплаћено 1,2 милијарде динара у буџет Србије. Ту мислимо на једнице локалних самоуправа које смо подсетили више пута, овај процес неће стати и то је нешто на чему инсистирамо", истакла је Ðуран.

Она је додала да од наплаћених такси може да се улаже у развој комуналне инфраструктуре. 

Ðуран је истакла да је од почетка процеса озакоњења у Србији донето свега 30.000 решења о озакоњењу, док је сада тај број више него удвостручен, јер има више од 86.000 донетих решења о озакоњењу.

"У односу на све раније донете законе о легализацији донето је укупно 150.000 решења, а само за ових пар месеци више од 80.000 то вам говори колико је ово министарство урадило и колико је одлучно да озакоњење коначно реши како није било решено 30 година уназад", казала је Ђуран.

Она је додала да је по урађеној анализи највише нелегалних објеката стамбеног карактера којих има милиона од укупно два милиона нелегалних грађевина.

"Стамбених, породичних објеката које треба озаконити је највише у Крагујевцу, Краљеву, Шапцу, Чачку и Лесковцу. Управо њима ћемо пружити велику помоћ, јер желимо да грађанима који живе у тим објектима омогућимо да се упишу у катастар", рекла је Ђуран.

Она је додала да ће највеће користи од ове базе имати управо грађани.

"Користи од базе ће имати највише грађани који су нам поред инвеститора увек прва смерница у озакоњењу, они ће добити озакоњене објекте који ће имати тржишну цену и као такви ће бити уписани у лист непокретности. То је значајно за власнике објеката, њихове наследнике и потомке, али и за сваку јединицу локалне самоуправе да коначно окончамо својинску трансформацију", навела је Ђуран.

Она је додала да министарство има намеру да ово питање реши у наредне три године.

"Прва и друга фаза су готово успешно окончане, а све јединице локалне самоуправе могу већ сутра да нас очекују у одељењима за урбанизам, јер имамо циљ да се овај процес оконча за три године", закључила је Ђуран.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести