Бачка Топола: Анализа земљишта штеди новац паорима

Директор Пољопривредне стручне службе Бачка Топола Драган Танкосић каже да њихова служба има ингеренцију над 75.000 хектара земље јер осим општине Бачка Топола обухвата и општину Мали Иђош.
1
Фото: ПСС Бачка Топола

– Активности наше службе чине област саветодавства, али покривамо и област прогнозно-извештајне службе – каже Танкосић. – Имамо акредитовану лабораторију за анализу сточне хране, земљишта и пестицида и, по уговору с Општином, о њеном трошку радимо анализу земљишта свим пољопривредницима који нам се обрате. Вредност те услуге је три милиона динара, а ове године се јавило око 1.400 пољопривредних газдинстава и та услуга им много значи јер, осим анализе плодности земљишта, дамо им препоруку за ђубрење.

Пољопривредници након анализе знају проценат хумуса у земљишту, али и колико ће по тој њиви разбацати МПК-а, и то доноси велике уштеде, тврди Танкосић јер добију сазнања да им није потребно 300 килограма по хектару, већ 150, и та парцела добија тачно онолико ђубрива колико је потребно.

– Осим што им анализа земљишта помаже, добију и препоруке ПШ-а, након што се узорак земље анализира, што траје око два дана – каже директор ПШ-а Бачка Топола.

Општина Бачка Топола има око 12.270 пољопривредних газдинстава ратарских и сточарских, а ПШ покрива 25 насељених места.

– Имали смо осам задруга на територији Бачке Тополе, а сада свега две. Више је заступљено ратарство, али та пољопривредна газдинства често се баве и сточарством – наводи Танкосић. – У делу Бачке Тополе доста је заступљено свињогојство, а у делу према Орахову и Његошеву заступљена је говедарска производња. Однос је 70 према 30 у корист ратарства, али готово сваки ратар који има пољопривредно газдинство, има и малу свињарску или говедарску фарму у његовом склопу, те на основу стоке остварују право пречег закупа државног пољопривредног земљишта.

Ингеренција над 75.000 хектара, јер осим општине Бачка Топола обухватају и општину Мали Иђош
 
За савет се обрати доста пољопривредника из те општине, а по речима директора ПШ-а, имају заиста лепу сарадњу с њима и сваке године организују зимску школу с предавањима о ратарству, као и сточарству, те заштити биља.

Онлајн савети

Ова година била је специфична због коронавируса, те су пољопривредници највише савета добили онлајн.

– Мало смо били успорени и цео саветодавни рад није могао да се одвија од куће до куће, као иначе, већ смо више радили онлајн, те за идућу годину планирамо повећање активности саветодавног рада и саме службе. Такође, већ две године радимо фитосанитарну инспекцију, те сав извоз воћа, поврћа, житарица који иде преко завода Бачке Тополе желимо да подигнемо максимално, као и да проширимо лабораторију сточне хране. Радили смо доста анализу земљишта, а план је да наредне године проширимо анализу сточне хране и покријемо целу општину да бисмо помогли пољопривредним произвођачима да се што више „уматиче” и буду у служби селекције јер том анализом могу добити перформанс-тест, који ће им бити основ за даље добијање субвенција од државе и подстицаје.


– Отворени смо 11 сати дневно, одговарамо на питања и преко нашег сајта, али нам и многи долазе, поготово на консултације у вези са заштитом биља, прскањем, пестицидима – каже Танкосић. – Активни смо кад је реч о заштити биља, али и у ратарству, што се тиче самих агротехничких мера, сваке године организујемо манифестацију „Дани поља стрних жита и окопавина”, у којој учествују семенске куће у огледима и приказују се најбољи резултати, као и они лошији, да наши пољопривредни произвођачи могу да виде шта смо ми то користили, које третмане и колико је, на пример, било меркантилог кукуруза по хектару. Једна од тих кућа, на пример „Кемикал Агросава” имала је 13 тона по хектару.

М. Стакић

Фото: ПСС Бачка Топола

Пројекат „Панорама Бачке Тополе” реализује „Дунав продукција”, а суфинансира Општина Бачка Топола. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести