Држава ће засладити шећерну репу са 6,8 милиона евра

НОВИ САД: Ратари који сеју шећерну репу задовољни су најавом да ће држава издвојити 6,8 милиона евра додатних субвенција као подстицај за гајање ове индустријске биљке, коју земљорадници због захтевне производње али и скупе сетве из године у годину све мање сеју.
secerna repa, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је пре неколико дана изјавио председник Србије Александар Вучић, на седници Владе Србије одредиће се појединости како ће се државна потпора искористити, пошто је домаћа производња шећера значајна за тржишта у окружењу

Код нас је у току кампања шећерне репе у четири шећеране, које држе два власника, домаћа компанија "Суноко" прерађује репу у фабрикама у Врбасу, Ковачици и Пећинцима, а грчка "Хеленик шугар" у Црвенки. Имамо и фабрику шећера у Жабљу у саставу грчке компаније, али која не прерађује репу већ неколико година.

По речима др Живка Ћурчића са Националог иситута за ратрство и пвортарсатво у Новом саду за "Дневник", кампања репе одмиче полако, а приноси су шаролики и варирају у зависности од количине падавина.

- На неким њивама приноси су и 70 тона по хектару ,али има и терена где је репа трула и уопште се не вади - казао је Ћурчић.

Овог пролећа под репом је посејано свега око 30.000 хектара шећерне репе, а, рецимо, 2020. смо имали 40.000 хектара. Било је година, не тако давно, да смо репе имали и на 60.000 хектара.


И за сунцокрет помоћ од државе

Новчану потпору од државе добиће и ратари који су сејали сунцокрет, уколико су овог лета због суше имали мали принос, а таквих је било пуно.

Захтеви за остваривање права на финансијску подршку пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године могу се поднети до 14. новембра.

Захтев се може послати непосредно преко Писарнице републичких органа управе у Београду, Немањина број 22-26 или поштом на адресу: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за аграрна плаћања, Булевар краља Александра број 84, 11.000 Београд, објавила је Управа за аграрна плаћања.

Уредбе које се тичу помоћи произвођачима сунцокрета усвојене су у августу.

Финансијска подршка утврђује се у износу до 7,8 динара по килограму испоручене или продате количине рода 2022. године правном лицу или предузетнику који се бави прерадом, складиштењем, односно извозом сунцокрета, а највише за 200 тона.


- Површине под репом се умањују, али без обзира на то и са садашњих 30.000 хектара репе ћемо имати ове године за нас и друге - казао је за "Дневник""аграрни аналитичар из Новог Сада Бранислав Гулан.

Казао је да је домаћем тржишту потребно 220.000 тона шећера и да имамо квоту од пре неколико година да у ЕУ можемо да извеземо 181.000 тона шећера.

- У сваком случају, најава председника Вучића је одлична вест за ратаре и шећеране. Ратари ће се лакше опредељивати за сетву репе, која тражи непрекидан обилазак њива и знатно већу употребу хемијских средстава у односу на друге пољопривредне кулутре, што знатно увећава трошкове сетве. А шећеране ће, уколико се репа буде више сејала, радити у већем обиму и имати кампању прераде до после Нове године - навео је Гулан.

Ратар Живко Васин из Темерина, који годинама сеје шећерну репу, ове сетве је мање посејао индустријске биљке у односу на раније године.Он сваке године површине под репом смањује због скупе сетве, захтевне производње и ограничене цене шећера. Ове кампање није још кренуо да вади слатки корен, али каже да наредних дана стиже на распоред шећеране у Црвенки.

Васин је чуо да ће "репароши" добити државну потпору и то га је обрадовало.

- То је помоћ у минут до 12 и после 12 .Вероватно ће, када се одреде услови ко ће добити подстицај, требати и да произвођачи испуне одређене критеријуме у производњи, што ми неће представљати потешкоће јер имам искуства у гајењу репе.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести