Држава кукуруз плаћа 29 динара

Републичка дирекције за робне резерве откупиће 23.186.458 килограма овогдишњег рода кукуруза по 29 динара за килограм, што је незнатно нижа цена од јучерашње на Продуктној берзи Нови Сад.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

Робне резевре овогодишњи род откупљују на основу закључка Владе Србије, у којем је постављен и рок до када посао мора да се заврши, а то је 30 новембар ове године.

Робне резерве како су навеле у обавештењу куповаће кукуруз до 14 одсто влаге, до осам одсто ломљених зрна, до два одсто дефектних зрна, до два одсто нагорелих зрна, стране примесе максимално један процена од тога 0,5 одсто анорганских. Лом ће се утврдити помоћу сита са округлим отворима пречника од 5 милиметара. Кукуруз мора бити сув , зрео, здрав, без плесни, незаражен биљним болестима и штеточинама.

Овогодишњи род откупљиваће се од регистрованих и активних пољопривредних породичних газдинстава, земљорадничких задруга , овлашћених складиштара који имају уговор са Дирекцијом за робне резеве и правних лица регистрованих у АПР, којима је претежна делатност гајење жита, легуминозе и уљарица. За све њих важи услов да немају финансијска дуговања и нису у спору са Дирекцијом ни у ком основу.

Пољопривредна породична газдинства Робним резевама могу да продају највише стотину тона кукуруза, а најмање десет тона, док ће од земљорадничких задруга Робне резерве куповати највише по 1.000 тона новог рода кукуруза, односно најмање стотину тона.


Киша прекинула жетву

Жетва кукуруза још није завршена. Посао је стигао на пола пута, када је киша прекинула жетву, па ратари сада чекају да падавине престану и земља се просуши како би комбајнима могли да уђу у њиве .

Кукуруза смо овог пролећа посејали као и прошле сетве на око милион хектара, али ћемо га имати мање него лане. Због велике суше током лета очекивања су да ће приноси бити мањи од 20 до 50 одсто, односно да ће варирати по регионима. Лане је национални просек био 8,1 тона по хектару ,а ове године очекује се да ће по хектару бити до 5,9 тона кукуруза. Прошле године имали смо око шет милиона тона кукуруза, а колико ће га бити ове, знаће се када се заврши жетва.


Новац ће се добити за 15 дана од дана достављања обавезне документације.

Приваљивање је електронским путем, радним данима од 7 до 14 часова, на порталу Дирекције wwwrdrr.gov.rs.

На тој адреси налазе се и пријаве и могу добити информације шта је потребно од документације за ову продају. Објављени су и бројеви телефона за инфорације - 021-452-774 и 528-911, као и бројеви 011-3239-052 и 3235-364.        

         З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести