(ФОТО) Министарка Танасковић у Новом Саду најавила ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ наредне године

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, присуствовала је данас у Новом Саду отварању програма обуке за кориснике Првог јавног позива Пројекта конкурентне пољопривреде Србије и најавила да је за следећу годину за исти пројекат за пољопривреднике издвојено 100 милиона евра. Танасковић је казала и да ће сва повећања из 2023. године важити и у 2024. години.
1
Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

"Ако кренемо од сточара, мислим на повећање по грлу са 25.000 на 40.000, по литри млека са 15 на 19 динара, крмаче смо повећали са 15.000 на 18.000 динара. Оно што је извесно, што нисмо ове године урадили - козе, овце, кокошке и пчеле по кошници, субвенције дижемо у 2024. години", рекла је Танасковић.

Према речима министарке, 90 одсто средстава пољопривредници потроше на механизацију.

Фото: ​TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

"40 посто из кредита, 50 посто бесповратно, њихово учешће је 10 посто. Од 372 уговора на територији Војводине, 303 су за тракторе. Добра ствар код овог пројекта је што се не завршава куповином механизације, већ постоји и едукација", казала је Танасковић.

У Закону о пољопривреди и руралном развоју Републике Србије, донете су измене према којима је повећан износ подстицаја за обрадиву површину са 20 на 100 хектара.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

"Повезана лица не смеју да постоје од наредне године. Од 1. јануара, субвенције ће бити намењене онима који обрађују земљу, а не власницима земљишта", навела је Танасковић.

Из Министарства су најавили и реиздавање картица за гориво, односно цену од 129 динара по литри горива за пољопривреднике, а биће укинута и накнада за одводњавање.

Фото: TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести