Предвиђена ВЕЛИКА ИЗДВАЈАЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ Ко је лажно пријавио да обрађује земљу МОРАЋЕ ДА ВРАТИ ПАРЕ

Ребалансом буџета који је у уторак пред посланицима парламента, пољопривреди долази још 34 милијарде динара, тако да ће буџет бити тежак рекордних 114,4 милијарде динара, што је седам одсто укупних пословних прихода.
 Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu prvi je započeo žetvu pšenice na oglednim poljima Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду први је започео жетву пшенице на огледним пољима Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

-Држава ће испунити све што је и обећала и оно што је договорено с пољопривредницима. Све што је речено да ћемо урадити, то је сада и потврђено овим предлогом измена Закона о буџету – каже министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Министарка наглашава да ће све субвенције за које је до сада расписан јавни позив бити исплаћене током септембра.

Како су истакли пољопривредници, за сада исплата обећаних субвенција иде по плану, иако се неки жале да им је каснила, а решен је и проблем с накнадама за одводњавање.

Нема застоја у исплати субвенција и сав новац који је у буџету министарства биће утрошен до краја ове године – поручује министарка.

Министарство пољопривреде одазвало се на сваки позив удружења пољопривредника, саслушало њихове проблеме и кренуло у њихово решавање.

- Када се саберу сва давања то су заиста велики бенефити. Имамо и сасвим нове субвенције. Много је урађено и све оно што смо разговарали са пољопривредницима током године, је прихваћено и то се реализује – каже министарка.

А да је било проблема с обе стране, показују и подаци о броју газдинстава која су се пријавила за субвенције, а да се не баве пољопривредом.

То неће зауставити исплату субвенција, поручила је министарка Танасковић.

-  Неће се чекати да се обави контрола како би се субвенција исплатила. Сви ће, примера ради, добити добити сувенцију по хектару, али они који су се лажно пријавили да обрађују земљу, а контролом се утврди да нису заболи мотику, новац ће морати да врате у државну касу.

Како је највећи део државног новца намењен субвенцијама, јасно је да су давања пољопривредницима у фокусу. Министарка каже да су 114.4 милијарде у буџету историјске.

Танасковић је, гостујући на РТС навела шта је све током ове године одобрено, увећано и промењено, а што се сада формализује кроз ребаланс.


Хектари - повећање са 9.000 на 18.000 динара.
Млеко - повећање по литри млека са 10 динара од прошле године на 19 динара. Први квартал је већ исплаћен, други кренуо у четвратак и исплата је при крају.
Млеко - повећање по литри млека са 10 динара од прошле године на 19 динара. Први квартал је већ исплаћен, други кренуо у четвратак и исплата је при крају.
Давања по грлу (краве) - повећано је са 25.000 на 40.000 динара.
Давања за крмаче – повећано са 15.000 на 18.000 динара.
Наводњавање – газдинства ове године учествују са 50 одсто, а следеће године бесплатно наводњавање.
Зелени дизел (гориво за пољопривреднике) - поврат за гориво које буду куповали од целих 50 динара по литри горива.
Субвенције за руже- потпуна новина међу давањима за коју су били захтеви и министарство је и ову ставку уврстило у давања.
Пуштене су субвенције за стеоне јунице –износ је повећан са 140 на 170 динара.

Министарка каже да су, за разлику од пређашњих година, укинута ограничења за субвенције за краве за мужу. Тако сад и они који имају до пет крава могу да предају млеко под истим условима као и велики произвођачи.

- Млеко сада могу да предају сви. Нема ни минимума ни максимума и ко се бави млечним говедарством може да предаје млеко у млекаре – каже министарка.

Значајна промена у односу на пређашње године је и да се субвенције исплаћују у години у којој је и расписан јавни позив за њих. Исплата за субвенције креће по објављивању јавног позива, а не месецима после, што је до сада био велики проблем за произвођаче.

Већа издвајања значе и већу контролу. , односно, провера да ли новац грађана и државе иде у руке оних који заиста раде пољопривреду. Цео овај процес је транспарентан, а очекује се смањење корушције и већи ред у одлуци ко ће добити колики подстицај.

- До сада су 354 парцеле већ исконтролисане и то је 320 газдинстава. У 280 има неправилности. Посреди су такве неправилности да нико не може да каже забуна или грешка. Неправилности које смо провером установили су такве да је јасно да то нису пољопривредници. То су људи који годинама пријављају да обрађају парцеле, а на њима се налази шума која није ове године израсла, објекат... То нису обрадиве парцеле, и то годинама уназад. Нема потребе за замену теза и наводе случајна грешка јер стање на терену сведочи да то није случај. Сви пољопривредници су подржали провере – истиче министарка Танасковић.

Како додаје, у кол центру министарства буде и преко 2000 позива и пријава пољопривредника за оне који годинама узимају новац, а да се не баве пољопривредом. Пољопривредници желе да се да се то разреши и ишчисти, како би субвенције добијали они који заиста обрађују земљу.

Све ове провере и увођење реда у пољоприведу могући су захваљујући еАграру. Сада са ове дистанце, када је еАграр заживео, јасно је да је добар део отпора приликом увођења система био управо због могуће контроле. Министарка каже да су јавни позиви ове године трајали и дуже од уобичајеног временског рока па су и продужавани, управо да би се дало време да се пољопривредници снађу у овој новини.

- Провере и контроле не заустављају субвенције. Неће се чекати да се обави контрола па да иде исплата. Сви ће добити новац, а ако се утврди неправилност, новац у државну касу ће морати да врате – истиче министарка.

Газдинства лажних пољопривредника отићи ће у пасиван статус на три године. Они који раде на њивама а само су навели другу културу од засејане добиће опомену инспекције да грешку исправе до краја године.

Ова година била је непредвидива када је реч о климатским условима, ипак, највећи проблем је последњих недеља афричка куга код свиња.

- Последње две недеље немамо ширење заразе и, ако смем да кажем, стало је. Удружени са свим другим секторима који су помогли да сузбијемо и заразу и панику, и нелегални транспорт, успели смо да зауставимо ширење. То је изузетно битно. На 4.002 домаће свиње је потврђена афричка куга, од тога 3.800 је угинуло. Еутаназирано је 38.000 јер то је једини начин да зауставите ширење тамо где се појави. Новац за еутаназиране животиње се редовно исплаћује пољопривредницима и фармерима који су имали ту штету. Поред тога, око 34.000 свиња је послато на клање, и то је један од начина да се спасу здраве животиње са територије на коју је ушла афричка куга. Битно све ово време је било и да бранимо и спасимо велике фарме да у њих не уђе зараза – каже министарка.

Она додаје да су инспектори, ветеринари и остали који су укључени у ову борбу „гинули на терену“ и да је рад био даноноћан.

-Направили смо појасеве одбране и то је дало резултат за сада. Надамо се да ће овај талас брзо сасвим проћи, али афричка куга неће нестати. То је болест свиња за коју нема лека, она је сада ту, али је битно да је зауставимо, да немамо масовно ширење и да немамо панику међу пољопривредницима – поручује министарка Танасковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести