Хладњачар понудио аконтну цену малине: 100-110 динара

ПРИЈЕПОЉЕ: Менаџмент "ЕС Комерц", једног од већих хладњачара у западној Србији, данас је изашао са аконтним ценама свеже малине. 
malina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"Наше предузеће је данас донело одлуку о аконтним ценама са којима почињемо ову сезону откупа малине. Минимална аконтна цена за сорту Виламет, за прву класу је 100 дин/кг, за другу 80 дин/кг, а толико ћемо плаћати и сорту Туламин. Аконтна цена за Микер је 110 дин/кг за прву и 90 дин/кг за другу класу", изјавио је Извршни директор "ЕС Комерц" Џенан Јусовић, за Глас западне Србије.

Он каже да ова цена важи за њихове сталне кооперанте. На питање како су формирали цене, Јусовић је рекао: 

"Пронашли смо је мерећи наше могућности и потенцијале произвођача и ми имамо велики ризик као и произвођачи будући да још нисмо продали прошлогодишње залихе малине чија је цена на тржишту пала, због чега имамо и извесне губитке."

Према његовим речима, имали су уговорене количине за Катар, али је због ембарга који је уведен тој држави тај посао пропао, а мање количине су извезли у Бејрут.

"Сада смо ушли у топлу прераду и очекујем да тако решимо проблем пласмана робе. Аконтна цена коју смо понудили је сигурна, а остало ће креирати тржиште, што значи да уколико цена скочи, наши кооперанти имаће доплату", рекао је Јусовић.

Он каже да ЕС Комерц разуме муке малинара, али и они имају своје проблеме. 

"Морам да кажем да за сваки килограм малине додајемо од пет до седам динара за трошкове превоза тамо где ми не шаљемо своја возила", додао је Јусовић.

У текућој години хладњача "ЕС Комерц" има потписане уговоре са више од 350 произвођача, и планира да у овој години откупи између 700 и 800 тона свеже малине.

Иначе, "ЕС Комерц д.о.о." је предузеће које већ више од 25 година послује и на територији општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош.

У последњих година у послу је откупа и прераде јагодичастог воћа и за ту намену је изградило складиште на три локације, укупног капацитета преко 1.000 тона смрзнутог воћа. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести