Кућна достава и онлајн пијаце само ублажавају штету

Пољопривредна газдинства која се баве повртарством и своје производе продају на пијацама прилагођавају се тражећи излаз да у отежаним условима дођу до муштерија и испоруче им сезонски зелениш и робу из лањске бербе, а паралелно настоје да благовремено обаве неопходне послове у пластеницима и под ведрим небом.
d
Фото: Приватна архива

Многи су индивидуално или укључивањем у онлајн пијаце излаз пронашли у примању поруyбина телефоном и преко друштвених мрежа па муштеријама робу испоручују на њихове кућне адресе, или пазар праве код својих кућа.

Ипак, повртари предочавају да без обзира на довитљивост, то није довољно да све што производе у ванредним условима и продају, те да су штете неминовне, јер их онлајн пијаце и кућна достава само ублажавају...

Произвођач органског поврћа у „Био башти Чикош“ Арпад Чикош из Тотовог Села код Кањиже већ деценију већину поврћа испоручује продавницама здраве хране и на куће адресе муштерија у Суботици, Новом Саду и Београду.

- Радимо редовно, једино код транспорта и доставе је мало теже због ограниченог времена услед забране кретања. Данима када имамо испоруке возилом крећемо већ у пет сати ујутро и настојимо да се уклопимо до 17 сати. Некако успевамо, али имали смо у неколико наврата имали и квар на доставном возилу на аутопуту, па је било проблематично, међутим, ипак смо стигли на време кући - каже Арпад Чикош.

У газдинство породице Чикош пролећна сетва поврћа је обављена. Према речима Арпада Чикоша, све што су хтели су и посејали, јер су све што је неопходно су успели набавити, а добра је околност да углавном користе сопствено семе. Међутим, једино су површине смањили због бојазни да неће моћи да обезбеде сезонску радну снагу на њивама.

Наспрам великих повртара и воћара породично газдинство Доре Дубац Ходовањ и њеног супруга Иштвана из Купусине, са 12 пластеника је скромне површине, у којима од раног зелениша угајају салату, спанаћ и млади лук, а касније краставце, парадајз, паприку, понекад и келерабу. Дора напомиње да све зависи како шта се постиже, јер после увек има, а за испомоћ је теже наћи радника. Она и супруг имају већ 25 година тезгу држе на сомборској пијаци, која је попут других затворена, па за оно што је од сезонског зеленишта пристигло продају уз кућну доставу муштеријама у Сомбору, а полако пристижу и наруyбе из Апатина, Свилојева и Сонте...  

Фото: Приватна архива

- Средом и суботом испоручујемо муштеријама од куће до куће. Потрудимо се да снабдемо бар 20 до 30 муштерија, од ујутру па до два сата после подне. То су делом наше сталне муштерије, али и они који су видели оглас који смо објавили на више места. Задовољни смо да има доста поруyбина, само да нас је више да можемо брже вршити испоруку. Не рачунамо ни наше време, ни трошак горива, цене су остале као доскорашње на пијаци - каже Дора Дубац Ходовањ.

Она напомиње да би требало да се размотри могућност да се пијаце отворе бар на дан-два, јер како каже, не разуме зашто су пијаце на отвореном забрањене, док је у маркетима и мегамаркетима све то дозвољено...

Удружење „Молски повртари“ из Мола успело је да у онлајн пијацу укључи понуду 15 произвођача из Аде и Мола.

- Ако наши повртари и произвођачи прерађевина из домаће радиности на овај начин продају бар половину робе, успели би да се спасу од пропасти - сматра председница „Молских повртара“ Силвиа Угринов. - Мали произвођачи који живе од продаје салате, ротквица, младог лука и других производа, немају друге приходе осим пијаца и њима је најтеже. Добро је да су онлајн пијацу прихватили солидно и повртари и њихове муштерије...

У повртарству егзистенцију породичну налазе Лукач Бате и његов син Петер. Лукач је категоричан да ко хоће и бар мало воли да ради, тај ће у повртарству и да заради.

- Повртарство и укупно пољопривреда не може да стане, зато што ако се не ради дан-два или недељу дана, сигурно се губи, без обзира да ли је у питању припрема земљишта, сађење, заливање и нега усева. Тренутно испод пластеника имамо четврт јутра лепог младог кромпира који треба да приспе за пијацу око првог маја. Према мерама забране кретања у време ванредног стања могу на њиви да будем до 17 сати, али ако због радова продужим који сат дуже на њиви, не може бити ништа лоше. Већи је проблем код воћара који само предвече могу да прскају. Чуо сам од другара који су тражили дозволу да им се одобри за сваки дан рад у време забране кретања, да то баш није једноставно - каже Лукач Бате.

Фото: Приватна архива

Породица Бате је засадила укупно око пет јутара под кромпиром и ако буде топлије, ових дана треба да се укажу редови изниклог усева, а под шаргарепом и першуном је по једно катастарско јутро, а можда ће се под луком наћи пола јутра да се употпуни понуда за пијацу. Под пластеницима је око пола јутра, где су доспеле ротквице, добро напредује млади кромпир а такође и расади парадајза и паприке, чија је садња предвиђена када се извади млади кромпир.

- У овој ситуацији имали смо мало и среће јер смо продали кромпир, а за две недеље испод пластенике требало би да приспе млада шаргарепа и першун, па то не знамо како и шта ћемо решавати. Ако ће се евентуално дозволити да можемо на пијацу то би било најбоље, ако пијаца не буде отворена биће јако гадно, јер једноставно режијски трошкови пристижу и треба платити. Колико толико можемо продати од куће, али то је само мањи део. Пијаца нам је ипак главни извор прихода, где имамо редовне муштерије... - сматра Лукач Бате.

Независно од садашње ситуације Лукач Бате сматра да надлежни у општини и „Комуналац“ у Кањижи треба да размотре могућност да се пијаца у Кањижи одржава барем два-три дана, четвртком, суботом и евентуално недељом.

- Нисам против препродаваца, морају и они од нечега да живе, али нека иду и на пијаце у друга места. Овако када су присутни свакодневно, ми произвођачи када се спремамо са нашом робом и изађемо на пијацу четвртком и суботом, не можемо да рачунамо на добар пазар. Пробали смо нас неколицина да покренемо ту иницијативу, али нисмо били истрајни до краја - сазнајемо од Лукача.

Милорад Митровић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести