Лешник домаћим воћарима све занимљивији: Нема пуно посла, цена добра

ТОПОЛА: Никола Грујић из села Крћевац има засад лешника на 3,5 хектара и стар девет година, а како лешнику треба десет година да достигне пуну родност, следеће године се у овом засаду очекује богат род. 
lesnik
Фото: pixabay.com

За ову воћну врсту одлучио сам се зато што није толико заступљена као јабука, која је водећа на овим просторима, каже Грујић и додаје да лешник није захтевна култура, око њега нема пуно посла. 

Каже и да је добра цена, а и обезбеђен је стални и сигуран пласман, због чега се, додаје, ни једног тренутка није покајао што се упустио у ту причу.

У ту су причу ушли и многи воћари у Србији, јер лешник је последњих година постао веома занимљив домаћим произвођачима.  
Грујић засад лешника наводњава системом кап по кап и то неколико пута у току године, а бербу ће обавити машински, тресачима или усисивачима. 

Нису безначајна улагања у овакав засад, наводи Грујић, али тврди да одлична цена која иде и до 2. 000 динара по килограму доноси добру зараду. 

Напомиње да је за ову воћну врсту најважнији избор сорте, јер одређује принос, те објашњава да се сорта бира према климатским условима и карактеристикама земљишта, али исто тако у засаду мора да постоји више сорти, бар три које се међусобно опрашују. 

А када се испуне сви услови са једног стабла може да се убере од девет до 12 килограма.

У засаду Николе Грујића су, иначе, три сорте - халски џин, косфорд, тонда ђентиле и истарски дуги.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести