Матић: Цена хлеба ће се задржати на 46 динара до следеће жетве

БЕОГРАД: Цена хлеба Сава од 46 динара ће се без поскупљења одржавати до следеће жетве, поручила је министрарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и истакла да је цена пшенице достигла рекордну вредност од када се прати статистика на глобалном нивоу.
hleb, pixabay
Фото: pixabay

Она је, гостујући на Телевизији "К1", истакла да без обзира на дефицит ове житарице на светском нивоу, Србија има довољно резерви и да грађани немају разлога за бригу.

"Пшеница је на светској берзи сировина доживела невероватан скок, а те повишице осећају и домаћи произвођачи, али наши грађани могу бити спокојни, јер је Влада донела једну меру која ће обезбедити снабдевање хлеба типа 500 у наредих шест месеци, има довољно резерви и пшенице и брашна до следеће сетве", објаснила је Матић.

Подсетила је да је 2011. и 2012. године, такође, од стране Владе донета Уредба о максималној цени хлеба типа 500, када је он тада коштао 48,8 динара и да је та уредба била на снази до 2019.

Уредба је пре две године престала да важи, објашњава Матић, јер су приноси пшенице били добри, све до сада.

Осврнула се и на глобалну ситуацију са кризом енергената и истакла да је Србија и у том домену снабдевена резервама и безбедна, те да може да заштити своје тржиште од већих "удара цена".

Додала је да се и у ситуацији са пандемијом Србија показала као стабилна држава захваљујући домаћим ресурсима и производњи.

"Када имате домаћу производњу основних животних намирница, то је кључно за стабилност државе и тржиста. Министарство пољопривреде са произвођачима сировина за основне животне намирнице обезбеђује да постоји стабилност снабдевања", рекла је Матић и истакла да је свој допринос у стабилности државе у овом домену допринела и Дирекција за робне резерве.

Министарка је поручила да ће ресорна министарства спречити сваку злоупотребу по питању раста цена, као и сваки облик калкулација од стране великих трговинских ланаца, како би заштитила грађане.

Министарка је објаснила да је неминовно да неки производи поскупе, јер се то дешава на светском нивоу, али да већег поскупљења основних животних намирница у Србији неће бити.

Упитана да прокоментарише високе цене зимовања на Копаонику, Матић је рекла да је скок цена у планинским центрима широм Србије забележен пре две године и да цену диктира потражња.

"Копаоник је увек био скупљи центар од осталих, али ту су и други центри који нису у тој равни по висини цена, као што су Дивчибаре, Гоч, Стара планина, Златар и Златибор, те су приступачни за породице са децом и све љубитеље природе", казала је министрака.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести