Ограничена цена хлеба до стабилизације тржишта житарица

БЕОГРАД: Уредба Владе Србије о обавезним количинама и ограниченој цени од 46 динара за векну хлеба типа „Сава“ важиће све док се не стабилизују прилике око цене пшенице, рекао је државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.
pekara hleb
Фото: pixabay.com

Гостујући на ТВ Прва, он је рекао да је доношењем Уредбе Влада Србије гарантовала и стабилност цена и стабилно снабдевање тржишта.

Истакао је да ће преко Уније пекара бити интервенисано брашном са повољнијом ценама од 30 динара за килограм што ће омогућити и њихову стабилност.

Кандић је нагласио да Србија има довољне количине пшенице од око 3,5 милиона тона, а за унутрашње потребе годишње треба 1,7 милиона, те да су резерве од прошле године око 300.000 тона.

Истакао је да се након жетве пшенице на јужној полулопти Земље очекује стабилизација цена пшенице на светском и домаћем тржишту и истакао да републичке робне резерве имају довољно залиха и да грађани могу да буду спокојни.

Дали смо пекарима брашно јефтиније, и може тако докле год се не стабилизују прилике на светском тржишту житарица. У робним резервама располажемо количинама којима можемо да контролишемо цену хлеба у наредном периоду, рекао је он.

Кандић је рекао да држава не контролише цене осталих пекарских производа али да се нада да ће ове количине брашна по регресираној цени које иду произвођачима хлеба омогућити да се и цене осталих пекарских производа држе на нивоу прихватљивом за грађане.

Одговарајући на интересовање зашто уредба није обухватила и полубели, народни, хлеб он је рекао да осим у Војводини грађани немају праксу да купују тај хлеб, те да више купују хлеб Сава.

Кандић је рекао да је од јула до новембра извезено око пола милиона тона пшенице

Из Србије и оценио да компаније које држе пшеницу у Србији саме морају да нађу интерес да је продају, односно да их држава на то не може натерати.

Он је истакао да је уредбом утрврђена цена векне од 46 динара максимална, те да Министарство очекује да ће неки пекари наћи интерес да она буде и нешто нижа.

Председник Уније пекара Зоран Пралица очекује да ће до стабилизације цене пшенице доћи за пар месеци, а најкасније до жетве.

Уредба није поп мера, али није било другог решења да би се заштитили грађани. Сматрамо да уредба није дугорочна мера, него је само адекватна интервенција, рекао је он.

Пралица је рекао да ће сви остали пекарски производи ће поскупети јер су све други инпути у пекарској индустрији поскупели од 40 до 60 посто, а цена струја је већа 100 посто.

И цене осталих врсте хлеба доживеће скок. Уредба обезбеђује се цена основне векне по приступачној цени, рекао је он.

Пралица је рекао да се са Владом Србије разговара и на тему да се седење и исхрана у самој пекари не буде третирано као угоститељство те да буде опорезовано са 10 а не са 20 одсто.

Радимо да и то усагласимо. Да у пекарама буду што јефтинији производи, доступни за све, рекао је он.

Пралица је истакао да је производња полубелог хлеба, који је И мање тражен, скупља од производње хлеба типа Сава који је предмет владине уредбе.

На државу је апеловао да се пронађу механизму да велике фирме које држе пшеницу и чекају цену изађу са том житарицом на тржиште.

Предраг Ђуровић из Удружење млинара истакао је да та индустрија трпи удар због неочекиваног раста цене пшенице која је сада 50 посто већа него током жетве.

Он је истакао да је 50 посто пшенице и даље код власника који чекају пикове цене и додао да светски раст цене пшенице није изазван лошом жетвом јер производња није била мања него претходних година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести