НАСТАВЉА СЕ ЛОВ НА ЛАЖНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ Неправилности има на 245 хектара

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства наставља да контролише газдинства уписана у еАграр без обзира на то што је дат рок земљорадницима да до 31. децембра исправе неправилности у вези структуре биљних култура на пољима за која су тражили субвенције по хектару.
poljoprivreda
Фото: pixabay.com

Како је у Министарству пољопривреде речено Дневнику инспектори ће и надаље наставити контролу њива на лицу места, проверавати да ли се подаци унети у еАграр, величина парцеле и усеви који се сеју на пријављеним пољима подударају на терену са сателитским снимцима и дигиталном платформом Биосенс.

- Земљорадници који су унели у еАграр један усев, а у ствари на њивама имају други посејан моћи ће ту неправилости да отклоне до Нове године. Тачније, ако је неко посејао соју, а пријавио кукуруз. Само у таквим случајевима Министарство ће бити толерантно и дозволити да се та грешка исправи.

У случају погрешно унетих података о величини парцела које се обрађују, то јест пријавили су више хектара него што је посејано инспекција неће имати разумевања. Такође, неће се моћи исправити ни погрешно пријављене површине на којима нема никаквог усева него се ради о шумама или економском дворишту са шупама и стајама. Подаци морају бити прецизни и сваки покушај преваре ће бити спречен, јер на основу тих податка држава исплаћује субвенције за биљну производњу.


И кривична одговорност

Газдинства која су узимала субвенције, а нису обрађивала њиве, то јест покушала су на основу лажних података да добију новац за субвенције, биће у пасивном статус три године, а то значи да за то време неће добијати државне подстицаје.

У односу на то колико су новца неосновано ставили у џеп сносиће и кривичну одговорност.


Ове године субвенције су повећане и износе 18.000 динара по хектару, а из државне касе издваја се новац за ратарске културе и то за највише до 20 хектара по газдинству.

Подсетимо да је у контроли 101 пољопривредног газдинства у еАграру само два газдинства тачно пријавила величину поседа који обрађују и шта на њему сеју, 18 њих је навело да сеју једну културу а уствари на ораницама гаје неки други усев, док је чак 81 пољопривредно газдинство навело да обрађује њиве а инспекцијска контрола, Геосрбија и Биосенс показали да се ради о непољопривредном земљишту .

У међувремену преконтролисано је још 43 парцеле и на 39 установљене неправилности. До сада су уочене неправилности на 245 хектара што је штета од 4,4 милиона динара по државни односно пољопривредни буџет имајући у виду да новчани подстицај износи 18.000 динара.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У еАграр пријављено је 350. 000 газдинстава.

Пре него што се кренуло у контролу података унетих у еАграр претпостављало се да је било ратара који су се пријављивали за субвенције за биљну производњу а нису ушли у њиву, али се није рачуало да ће размере бити толико велике.

Спомиње се да је чак 500.000 хектара необрађеног пољопривредног земљишта пријављено у захтевима за подстицаје у еАграр .и да је у томе учестовало око 20.000 пољопривредника, који уствари и не обрађују пријављене површине.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести