Е- АГРАР СТАО НА ПУТ ЛАЖНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА Држава уштедела 80 милиона евра и открила 20.000 превараната- Новац само правим пољопривредницима

Информација од пре неколико дана да је посредством е-аграра установљено да је чак 20.000 пољопривредника поднело лажне пријаве ради добијања субвенција за биљну поризводњу, још једном је показала да превере у пољопривреди нису никаква новина.
Пољопривреда
Фото: Pexels/Screenshot Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/Ilustracija

Само што се сада ради о до сада највећој у односу на раније јер се лажним пријавама покушао оштетити буyет Србије за чак 80 милиона евра.

Мада су пољопривредници негодовали због увођења е-аграра, испоставило се да је држава била у праву што је била истрајна да електронско пријављивање буде обавезно уколико земљорадници желе да остваре субвенције за обраду њива. Увођењем реда у област субвенција могло би се утицати на то да они који заиста обрађују земљу добију више новца и буду задовољнији. На основу података из е-аграра где су, између осталог, паори наводили и бројеви катастарских парцела, установљено је тако да међу пријављеним земљорадницима има и оних који су се јавили за субвенције мада не обрађују земљу.

Мада су пољопривредници негодовали због увођења е-аграра, испоставило се да је држава била у праву што је била истрајна да електронско пријављивање буде обавезно уколико земљорадници желе да остваре субвенције за обраду њива

Превара је откривена после неколико месеци од увођења е-аграра па се не може рећи да е-аграр није био преко потребан, јер су сателитски снимци Геосрбија и дигитална платформа Биосенс били права подршка да се сазна колико имамо правих, а колико је лажних пољопривредника пријављених на електронском порталу за идентификацију е-аграр.

Подсетимо да је пре годину дана 11 особа ухапшено због основане сумње да су извршили кривично дело преваре. Полиција је тада акцију спровела у Новом Саду, Бачкој Паланци Београду и Шапцу по пријави Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства. и на терет ухапшенима ставила обезбеђивање лажне конкурсне докуменцатије ради остваривање права за субвенције младим пољопривредицима.

Превара је било и код чувања кукуруза и пшенице када је полиција контролисала складиштаре који лагерују пољопривредне културе Републичких робних резерви. Тада је ухапшен В. М., стар 62 годину, јер се сумњало да је отуђио кукуруз и жито који су му били поверени на чување. Као одговорно лице у „Агроомеги” у Жабљу, како је било тада у медијима, он је од јануара до априла ове године отуђио 7.270 тона меркантилног кукуруза и 2.393 тоне пшенице у власништву Републичких робних резерви који су му били поверени на чување. Сумња се да је тако оштетио Републичку диркецију за робне резеве за 353.664.787 динара, док је исти износ, сумња се, присвојио за себе.

З. Делић


У е-аграру нема преваре

Својевремено, када је увођење е-агра било актуелно, министарка пољопривреде Јелена Танасковић говорила је да електронско пријављивање заправо служи да се препознају прави пољопривредници, они који обрађују њиве, имају стоке, баве се органском производњом, од оних који се крећу на танкој линији у пољопривредној производњи.

- У е-аграру нема преваре, могућности за то су минималне, лако се могу препознати. То иритира оне малобројне који нису прави пољопривредници, и зато су толико гласни.


 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести